Havana: Smeće ispada iz kontejnera, kamioni se ne pojavljuju nedjeljama

Jedna od osnovnih funkcija gradske vlasti - sakupljanje đubreta - postala je ozbiljan problem u jednom od najspektakularnijih gradova Latinske Amerike, koji sljedeće godine obilježava 500. godišnjicu postojanja
252 pregleda 0 komentar(a)
Havana, smeće, Foto: Beta-AP
Havana, smeće, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.11.2018. 18:48h

Luksuzni hoteli brzo niču uz bulevar Prado u Havani, ali se nadomak soba s cijenom 500 dolara za noć okupljaju mačke lutalice i muve na hrpama smrdljivog smeća.

Gomile truleži i đubreta ispadaju iz kontejnera pošto se kamioni za skupljanje smeća nisu pojavili danima, pa i nedjeljama, prenosi Asošiejtid pres.

Jedna od osnovnih funkcija gradske vlasti - sakupljanje đubreta - postala je ozbiljan problem u jednom od najspektakularnijih gradova Latinske Amerike, koji sljedeće godine obilježava 500. godišnjicu postojanja.

Uzrok problema je izgleda nedostatak novca koji pogađa cijelu kubansku vladu, zbog čega puca infrastruktura, dok se duguje dobavljačima i državnim kompanijama koji su potrebni za osnovne potrepštine.

Kubanski zvaničnici krive šestodecenijski embargo SAD za stanje privrede, dok kritičari vlade upiru na neefikasnost i sveopštu sitnu korupciju u jednoj od posljednjih država s planskom privredom, navodi AP.

Zvaničnici kažu da Havana ima manje od polovine od 100 kamiona za smeće koliko je potrebno za redovno održavanje čistoće u gradu sa dva miliona stanovnika. Mnogi od tih kamiona, uglavnom napravljeni u Kini, redovno su u kvaru zbog manjka rezervnih djelova.

Problem pogoršava što praktičnio niko u Havani ne koristi kese za smeće koje je teško naći, a i kada ih ima, mnogi ne mogu da si priušte takav luksuz s državnom platom od oko 30 dolara mjesečno.

Umjesto kesa, ljudi stavljaju đubre u plastične kante za farbu koje prazne u kontejnere. Tako bačeno đubre se lako preliva iz kontejnera i stvaraju se smrdljive gomile čim kamion par dana propusti da ga pokupi.

Problem je toliko ozbiljan da se uključio i predsjednik Miguel Dias-Kanel koji je na nedavnom sastanku rekao da bi vlada trebalo da potraži strane investitore da pomognu u krizi s đubretom.

Vlasti se nadaju da će stvoriti kompaniju vrijednu 100 miliona dolara koju bi kontrolisala vlada s manjinskim udjelom za strane investitore, kako bi rješavala pitanje 2.400 tona đubreta dnevno u Havani, ali i zaradila novac recikliranjem i proizvodnjom energije od gasa na deponiji.

Problemi s đubretom pogrošali su se poslije privrednih reformi 2010. koje su Kubancima omogućile da kupuju i prodaju nekretnine i da pokreću male kompanije u svojim domovima. Umjesto da plaćaju profesionalno odnošenje smeća i otpada kako zahtijeva grad, mnogi ekipe radnika prosto bacaju otpad kod najbližeg kontejnera.

Prema riječima zvaničnika, pored novih kamiona, Havani je potrebno i 12.000 novih kontejnera. Desetine Kubanaca su uhapšene proteklih godina zbog krađe metalnih kontejnera koje su poslije sjekli i prerađivali u drugu robu koju su prodavali pošto je na Kubi nestašica gotovo svega.

Kubanske vlasti se nadaju da će 60 kamiona za đubre koje je donirao Japan stići do kraja godine i pomoći u rješavanju problema.

Preporučujemo za Vas