Potraga se nastavlja

Registrovan signal nestalog malezijskog aviona

Posljednji kontakt s kontrolorima leta avion je imao kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru
8 komentar(a)
Pilot, Malezija, Foto: Reuters
Pilot, Malezija, Foto: Reuters
19.02.2019. 06:19h

Komunikacioni sateliti registrovali su slabe elektronske signale sa aviona „Boing-777-200“, koji je nestao sa radarskih ekrana prošle subote, ali oni nijesu dovoljni da se utvrdi lokacija aviona i njegovo tehničko stanje, javio je danas Rojters, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Prema tom izvoru, signali su poticali od sistema za održavanje kvarova koji su bili spremni da komuniciraju sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla da bude uspostavljena, jer "Malezija erlajnz i drugi nijesu bili pretplaćeni na kompletan servis za rješavanje problema".

Rojters navodi da su dva izvora, upoznata sa istragom o nestanku aviona prije pet dana, izjavila su da kompanije "Boing" i "Rols-Rojs" nijesu primali nikakve podatke o održavanju sa aviona nakon što su piloti ostvarili posljednji kontakt.

Posljednji kontakt s kotrolorima leta avion je imao kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru.

Veza sa avionom „Malezija erlajnza“ (Malaysia Airlines) sa 227 putnika i 12 članova posade izgubljena je približno dva sata poslije polijetanja iz glavnog grada Malezije Kuala Lumpura 7. marta za Peking.

U potrazi za avionom angažovane su avijacija i mornarice Malezije, Kine, Singapura, Vjetnama, Filipina, Indonezije, Indije i SAD.

Portparol Bijele kuće Džejms Karni izjavio je da bi na osnovu nekih preliminarnih novih infromacija mogla biti pokrenuta dodatna potraga u Indijskom okeanu.

"Konsultujemo se sa partnerima iz svijeta o odgovarajućim sredstvima za raspoređivanje", rekao je on.

Asošijeted pres izvještava da su i malezijske vlasti proširile danas svoju potragu zapadno ka Indiji.