SAD uvele sankcije Kambodži

Narodna partija Kambodže, premijera Hun Sena, na vlasti je već 33 godine, a na izborima na kojima nije imala pravu opoziciju osvojila je 76,9 odsto glasova i svih 125 mjesta u parlamentu
0 komentar(a)
SAD, Kambodža, Foto: Shutterstock
SAD, Kambodža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.08.2018. 06:45h

SAD su objavile uvođenje novih sankcija liderima kambodžanske vladajuće partije poslije kontroverznih izbora na kojima je partija premijera Hun Sena osvojila sva mjesta u parlamentu.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je juče rekla da ti izbori nijesu bili "ni pravedni, ni slobodni".

Prema njenim riječima, SAD su zbog toga uvele zabranu izdavanja viza kambodžanskim zvaničnicima "odgovornim za najnedemokratskija djela" tokom izborne kampanje, a moguće i njihovim porodicama. Nauert nije navela o kojim zvaničnicima je riječ niti koliko ih je.

"Ponavljamo apel vladi Kambodže da preduzme konkretne mjere za ohrabrivanje nacionalnog pomirenja, tako što će omogućiti nezavisnim medijima i organizacijama civilnog društva da bez ometanja igraju svoju vitalnu ulogu", navela je Nauert.

Narodna partija Kambodže, premijera Hun Sena, na vlasti je već 33 godine, a na izborima na kojima nije imala pravu opoziciju osvojila je 76,9 odsto glasova i svih 125 mjesta u parlamentu.

Najveća opoziciona partija, Partija za nacionalni spas Kambodže, koja je na izborima 2013. dobila 44 odsto glasova, raspuštena je u novembru 2017. a njen lider Kem Soha zatvoren po optužbi da je želio da svrgne vladu uz pomoć SAD.

SAD zahtijevaju "neodložno oslobađanje Sohe i drugih političkih zatvorenika kao i okončanje zabrane opozicije", rekla je Nauert.