SAD: Rusija ignoriše naše predloge

"Državni sekretar Keri je rekao ministru Lavrovu da SAD žele da Rusija povuče svoje vojne trupe, traže obustavljanje svih akcija koje imaju za cilj aneksiju Krima"
16 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.03.2014. 08:24h

SAD su optužile Rusiju da se oglušuje o predloge koji za cilj imaju smirivanje tenzija u Ukrajini i da time doprinosi pogoršanju odnosa Vašingtona i Moskve.

Američki državni sekretar Džon Keri bio je prošle nedjelje u poseti Kijevu, Parizu i Rimu, gde je bezuspješno pokušao da utiče na direktne kontakte Ukrajine i Rusije. Njegovi razgovori s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o mogućim rješenjima za Ukrajinu takođe su završeni bez rezultata, podsjeća agencija Frans pres.

"Državni sekretar Keri je rekao ministru Lavrovu da SAD žele da Rusija povuče svoje vojne trupe, traže obustavljanje svih akcija koje imaju za cilj aneksiju Krima", rekla je juče portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Keri je u Rimu izjavio da je Lavrovu u pisanom obliku predao predloge za rješenje problema vezanih za Ukrajinu, koje ruski ministar treba da prezentuje predsjedniku Vladimiru Putinu. "SAD još uvijek čekaju odgovor Rusa na konkretna pitanja", rekla je Psaki, koja nije željela da kaže nešto detaljnije o američkim predlozima za rješenje krize na ukrajinskom poluostrvu Krimu.

Džon Keri spreman je na nove razgovore s Lavrovom, dodala je Dženifer Psaki.

Ruska vojska raspoređena je na Krimu od prošle nedjelje, što su SAD i zapadne zemlje oštro osudili, naglašavajući da to predstavlja kršenje međunarodnog prava. Ruski predsjednik Vladimir Putin je, međutim, rekao da Rusija ima pravo da zaštiti svoje interese i interese Rusa na Krimu.

Lavrov je juče izjavio da Rusija odbija politiku svršenog čina koju Zapad želi da nametne u Ukrajini i da će iznijeti svoje predloge za rješenje krize.

Za 16. mart najavljen je referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji.

Bonus video: