Kim Džong-un osvojio 100 odsto glasova na izborima

Prema podacima Nacionalne agencije, na izbore su izašli svi registrovani birači u zemlji. Navodno je i Kimova sestra Jeao-džong osvojila uticajnu poziciju u vladi
11 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2014. 10:10h

Sjevernokorejski mediji potvrdili su svima unaprijed poznat rezultat izbora u toj zemlji - vođa Kim Džng-un osvojio je 100 odsto glasova na izborima koji su održani u nedjelju, javlja KCNA.

Prema podacima Nacionalne agencije, na izbore su izašli svi registrovani birači u zemlji. Navodno je i Kimova sestra Jeao-džong osvojila uticajnu poziciju u vladi.

Riječ je o prvim parlamentarnim izborima otkako je vlast preuzeo Kim Džong-Un nakon smrti svog oca Kim Džong-Ila u decembru 2011.

Kao i njegov otac prije njega, Kim se kandidovao u 111. okrugu, Mont Paektu na sjeveru zemlje, u blizini kineske granice. Taj okrug smatra se svetim jer je osnivač zemlje, Kim Il-Sung, otac Kim Džong-Ila, ondje organizovao protivjapanski gerilski kamp u vrijeme japanske kolonizacije Koreje. Tvrdi se da se Kim Džong-Il rodio na toj planini 1942.

Izbori se održavaju svakih pet godina, a parlament zasjeda jednom ili dva puta godišnje kako bi izglasao budžet ili potvrdio odluke Radničke stranke Koreje.

Bonus video: