Brazil: Lula kandidat za predsjednika iz zatvora, većina bi glasala za njega

Vodeći članovi njegove Radničke partije planiraju "marš na Braziliju" kako bi registrovali njegovu kandidaturu
0 komentar(a)
Lula da Silva, Foto: Beta-AP
Lula da Silva, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.08.2018. 15:37h

Bivši predsjednik Brazila, Luiz Inasio Lula da Silva u srijedu će biti registrovan kao kandidat za ovogodišnje predsjedničke izbore uprkos 12-ogodišnjoj kazni na koju je osuđen zbog korupcije.

Vodeći članovi njegove Radničke partije planiraju "marš na Braziliju" kako bi registrovali njegovu kandidaturu, prenosi agencija Rojters.

Iako ga je njegova partije kandidovala još prije nekoliko mjeseci, očekivalo se da Lulina kandidatura bude zabranjena jer brazilski zakon onemogućava takvo pravo za osuđene pojedince. Lula je u zatvoru od aprila, ali je prema istraživanjima javnog mjenja i dalje vodeći kandidat za predsjedničko mjesto.

Lula je bio na čelu te zemlje u dva mandata između 2003. i 2011, sa rejtingom od 87 odsto zbog ekonomije koja je u to vrijeme cvjetala i milione Brazilaca izdigla iz siromaštva.

Na njegovu popularnost su uticale optužbe za korupciju i skandali koji su potresali Radničku partiju Brazila.

Ipak, istraživanja pokazuju da bi jedna trećina Brazilaca ponovo glasalo za njega ukoliko bi njegova kandidatura bila odobrena. Procjenjuje se da bi imao gotovo duplo više glasova u odnosu na kandidata desnice Žaira Bolsonara.

Bonus video: