OPASAN POKUŠAJ

Kremlj: NATO faktor stvara dodatnu napetost

"Stvaranjem dodatnog elementa napetosti podrivaju se perspektive normalizacije stanja"
4 komentar(a)
Krim protest, Rusija, Foto: Reuters
Krim protest, Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2014. 11:57h

Pokušaji da se u komplikovanu situaciju u Ukrajini unese "faktor NATO" izuzetno su opasni, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako smatra Kremlj, uvlačenje NATO faktora stvara dodatni element napetosti, a odluka da se obustave susreti u okviru praktične sradnje sa Rusijom se kosi sa zdravim razumom.

"Stvaranjem dodatnog elementa napetosti podrivaju se perspektive normalizacije stanja", navodi se u komentaru zvaničnog predstavnika ruskog MIP-a Aleksandra Lukaševiča.

Lukaševič je rekao da odluka Savjeta NATO-a da obustavi održavanje susreta u okviru saradnje sa Rusijom svjedoči o "pristrasnom i tendencioznom pristupu u analizi razloga i toka događaja u Ukrajini".

"Namjera da se ograniči rad na usaglašenim pravcima i projektima saradnje u reagovanju na izazove i prijetnje koje su zajedničke za države članice Savjeta Rusija-NATO - terorizam, gusarenje, krize, ekstremizam, prirodne i tehnogene katastrofe, kao i oko Avganistana i sirijskog hemijskog oružja, protivriječi zdravom razumu", rekao je on.

Lukaševič je dodao da "Savjet Rusija-NATO (SRN) nema projekte i programe saradnje koji bi bili u interesu samo Rusije ili zemalja Alijanse".

RIA Novosti podsjeća da je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen u srijedu je izjavio da je Alijansa odlučila da obustavi pripremu za prvu zajedničku misiju SRN - praćenje američkog broda 'Kejp rej' (Cape Ray), na kom će biti uništavane sirijske hemikalije".

Takođe, NATO je obustavio sve susrete sa Rusijom na nivou nižem od ambasadorskog i namerava da revidira cjelokupne odnose sa Moskvom, navodi agencija, dodajući da će odgovarajuće odluke biti donete na sastanku ministara spoljnih poslova početkom aprila.

Ruske agencije prenijele su i razočaranje organizatora konferencije "Suprotstavljanje radikalizaciji raspoloženja u društvu koji pothranjuje terorizam", održanoj 3. i 4. marta pod okriljem ruskog predsjedavanja Grupom osam (G-8) industrijski najrazvijenijih zemalja.

Navodi se da su partneri Rusije u Grupi odustali u posljednjem trenutku od učešća i pod izmišljenim izgovorima, prenio je MIP Rusije.

"Dvostruko je pogrešna takva pozicija zbog toga što je na konferenciji sasvim korisno sagledana tematika fašistoidnog radikalizma sa aspekta ukrajinskih događaja, što bi pomoglo predstavnicima zapadnih država i EU da objektivnoo posmatra razloge i okolnosti političkih i društvenih procesa koji se odvijaju u Ukrajini", navodi se u saopštenju zvanične Moskve.

Strane učesnike na konferenciji, kako se navodi, predstavljali su rukovodioci antiterorističkih sektora UN, OEBS-a, Saveta Evrope i Ssangajske organizacije za saradnju.

Preporučujemo za Vas