Nakon više od tri godine ukinuto vanredno stanje u Tunisu

Vanredno stanje uvedeno je u Tunisu poslije revolucije 14. januara 2011., u kojoj je svrgnut sa vlasti Zin el Abedin Ben Ali
0 komentar(a)
Tunis, Foto: Reuters
Tunis, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2014. 14:38h

Predsjednik Tunisa Monsef Marzuki, ukinuo je vanredno stanje koje je na stazi od pobune iz 2011. koja je izazvala "Arapsko proljeće".

"Predsjednik i glavnokomandujući oružanih snaga...izdao je dekret o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji čitave zemlje, od srijede 5. marta", navedeno je u saopštenju koje su danas prenijele agencije.

Vanredno stanje uvedeno je u Tunisu poslije revolucije 14. januara 2011., u kojoj je svrgnut sa vlasti Zin el Abedin Ben Ali, a do sada je redovno produžavano, posljednji put u novembru prošle godine, na osam mjeseci, do juna ove godine.

U oktobru prošle godine je u napadu naoružanih grupa u razlicitim oblastima zemlje poginulo devet vojnika a nakon toga uslijedili su, prvi napadi na infrastrukturne turisticke objekte poslije revolucije.

"Ukidanje vanrednog stanje ne ograničava kapacitete snaga bezbjednosti da sprovode zakon i ne spriječava da se zatraži pomoć vojske ukoliko bude bila potrebna", navedeno je u saopštenju.

Ovo neće dovesti ni do kakvih izmjena u sprovođenju zakona, kao i u posebnim vojnim graničnim zonama sa Alžirom i Libijom koje su ustanovljene prošle godine jer su tamo bile aktivne oružane grupe, rečeno je u saopštenju.

Tuniške snage bezbjednosti već više od godinu dana su vodile sukobe s islamskim ekstremistima koji su se krili u zabačenom pograničnom regionu na planinama na zapadu Tunisa.

Bonus video: