Maduro: Prekidamo odnose s Panamom, kuju zavjeru protiv Venecuele

Panama je predložila konsultacije na nivou ministara spoljnih poslova zemalja Sjeverne i Latinske Amerike koji bi analizirali situaciju u Venecueli
2 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Beta/AP
Nikolas Maduro, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.03.2014. 08:29h

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je da je njegova zemlja prekinula diplomatske odnose s Panamom, nakon što je ta zemlja zatražila održavanje sastanka zemalja Sjeverne i Latinske Amerike, zbog protesta u Karakasu.

Predsjednik Paname Rikardo Martineli je na "Tviteru" objavio juče da je potez Venecuele iznenađujući, navodeći da jedino želi da Venecuela pronađe mir i ojača svoju demokratiju.

Ranije juče, na ceremoniji kojom je u Venecueli obiljležena godišnjica smrti predsjednika Uga Čavesa, Maduro je rekao da je odlučio da zamrzne sve trgovinske i ekonomske veze s Panamom.

Panama je predložila konsultacije na nivou ministara spoljnih poslova zemalja Sjeverne i Latinske Amerike koji bi analizirali situaciju u Venecueli.

"Zbog otvorene zavjere ambasadora Paname u Organizaciji američkih država, odlučio sam da prekinem sve političke i diplomatske veze s Panamom. Niko neće nekažnjeno sprovoditi zavjeru tražeći intervenciju protiv naše otadžbine. Dosta", rekao je Maduro u društvu ljevičarskih predsednika Kube Raula Kastra, Nikaragve Danijela Ortege i Evo Moralesa iz Bolivije, na mjestu gde je sahranjen Čaves, na prostoru gdje se nekada nalazila vojna kasarna

Protesti u Venecueli su počeli 4. februara u gradu San Kristobal na zapadu zemlje, a otada je najmanje 18 ljudi poginulo, a više od 260 povrijeđeno, podsjetio je AFP.

Maduro je optužio SAD da stoje iza demonstracija.

Rasprostranjeni kriminal, visoka inflacija, nestašice osnovnih namirnica i pogoršanje životnog standarda izazvali su gnijev stanovništva prema vladi, naročito među srednjom klasom koju je to naviše pogodilo, navode agencije.

Analitičari kažu da protesti, u kojima uglavnom učestvuju pripadnici srednje klase, još ne predstavljaju pretnju za vladu Čavesovog naslednka Nikolasa Madura koji se oslanja na veliku podršku koju je siromašno stanovništvo pružalo Čavesu.

Bonus video: