Rekordan broj nominacija za Nobelovu nagradu za mir

Među ovogodišnjim kandidatima su papa Franja, Edvard Snouden, Vladimir Putin, a vjerovatno i pakistanska tinejdžerka Malala Jusufzaj
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2014. 15:45h

Broj nominacija za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dostigao je 278, čime je oboren prošlogodišnji rekord od 259 nominacija.

Među ovogodišnjim kandidatima su i papa Franja, borci za prava homoseksualaca u Ugandi i u Rusiji, kao i bivši službenik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, prenosi norveški portal Njuz in ingliss (News in English).

Malala Jusufzaj

Među nominovanima je, kako prenosi agencija Rojters (Reuters), i ruski predsjednik Vladimir Putin, a vjerovatno i pakistanska tinejdžerka Malala Jusufzaj, kojoj su Talibani pucali u glavu jer se zalagala za prava djevojčica na obrazovanje, kao i nekoliko ruskih disidenata, boraca za ljudska prava.

I konflikt u Ukrajini vjerovatno će biti u agendi Nobelovog komiteta, dodaje ta agencija.

Predsjednik grupe socijalista u Evropskom parlamentu, Austrijanac Hanes Svoboda, izrazio je u pismu potpisanom 24. januara želju da Ketrin Ešton, koja pripada njegovoj političkoj grupaciji, dobije Nobelovu nagradu za mir zajedno sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, takođe socijalistom, i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Odluka će biti objavljena početkom oktobra, a nagrada će biti dodijeljena 10. decembra, na dan kada je preminuo naučnik Alfred Nobel, po kojem nagrada nosi ime.

Galerija

Bonus video: