Kina spremna da odgovori na prijetnje: Sjutra objava novog budžeta za 2014.

Fu je istakla da Kina podržava rješavanje sporova pregovorima, kao i da je njena vojska, koja broji 2,3 miliona vojnika - najviše na svijetu, samo u odbrambene svrhe
0 komentar(a)
Fu Jing, Foto: Beta/AP
Fu Jing, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.03.2014. 10:38h

Kineska vojska je spremna da odgovori na sve prijetnje suverenitetu zemlje, izjavila je portparolka vlade Fu Jing, pred sjutrašnju objavu vojnog budžeta za 2014.

U prošloj godini, kineska izdvajanja za vojsku skočila su za 10,7 odsto, na 720 milijardi juana (114 milijardi dolara), što je rekordni vojni budžet jedne zemlje, ne računajući SAD.

Fu je istakla da Kina podržava rješavanje sporova pregovorima, kao i da je njena vojska, koja broji 2,3 miliona vojnika - najviše na svijetu, samo u odbrambene svrhe.

Ona je, međutim, upozorila druge zemlje da ne iskušavaju kinesku odlučnost.

"Ali, ako neke zemlje žele da provociraju ili ugroze regionalni mir i red, tada moramo da odgovorimo. Cilj tog odgovora je, s jedne strane, da se sačuva teritorija i suverenitet Kine, a s druge, da se održi regionalni red i mir", rekla je Fu na konferenciji za novinare uoči godišnjeg zasijedanja parlamenta.

Druge zemlje treba ozbiljno da shvate kineske tvrdnje o suverenitetu, ako stvarno mare za regionalni mir i bezbjednost, dodala je Fu Jing, posebno, u tom kontekstu, pomenuvši SAD.

Ona je to izjavila u trenutku razbuktavanja sporova između Kine i njenih susjeda zbog kontrole nad ostrvima i granici na moru.

U poslednjih 18 mjeseci bila je oštra eskalacija tenzija sa Japanom zbog malih nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Bonus video: