G7: Zbog Rusije neće biti samita G8

Planirano je da samit G-8 bude održan u junu u crnomorskom ruskom ljetovalištu Sočiju
4 komentar(a)
Samit G8, Foto: Reuters
Samit G8, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2014. 08:25h

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G-7) osudila je danas Rusiju zbog "kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Kako je saošteno iz te grupe, zbog novonastale situacije obustavljaju se pripreme za učešće na samitu Grupe osam (G-8) u kojoj je pored njih i Rusija, saopštila je sinoć Bijela kuća.

Planirano je da samit G-8 bude održan u junu u crnomorskom ruskom ljetovalištu Sočiju.

U zajedničkom saopštenju koje je u ime G-7 (SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija) izdala Bijela kuća, lideri tih zemalja, kao i predsednici Evropskog savjeta i Evropske komisije osuđuju "jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine" i navodi da su aktivnosti Rusije u Ukrajini kršenje "principa i vrijednosti" G-7 i G-8, prenio je AP.

"Odlučili smo da za sada suspendujemo naše učešće u aktivnostima u vezi sa pripremama za planirani samit G-8 u Sočiju u junu", saopštila je ta grupa, a prenio je Rojters.

G-7 je pozvala Rusiju da o svim zabrinutostima koje ima povodom ljudskih prava i bezbjednosti sa Ukrajinom razgovara direktno ili uz međunarodno učešće.

Grupa je, takođe, izrazila podršku ukrajinskim naporima da obezbijedi finansijsku pomoć

Bonus video: