Zbog anti-gej zakona, Ugandi odložen kredit Svjetske banke

Odluka o odlaganju zajma je donijeta na inicijativu Norveške i Danske
52 pregleda 5 komentar(a)
Uganda, Foto: Reuters
Uganda, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2014. 10:01h

Svjetska banka odložila je zajam od 90 miliona dolara (65 miliona eura) namijenjen zdravstvu u Ugandi, jer je ta zemlja nedavno donijela sporni zakon o kažnjavanju homoseksualaca, saopšteno je danas u Vašingtonu.

"Odložili smo upućivanje zajma dok se ne uvjerimo da ciljevi razvoja zdravlja neće biti ugroženi poslije stupanja na snagu novog zakona", izjavio je portparol Svjetske banke Dejvid Tejs.

Predsjednik Ugande Joveri Museveri potpisao je u ponedjeljak zakon o pooštravanju sankcija homoseksualcima.

Uprkos nacionalnoj neutralnosti koju ima Svjetska banka, predsjednik banke Džim Jong Kim je naveo da se Svjetska banka protivi svakoj diskriminaciji.

Odluka o odlaganju zajma je donijeta na inicijativu Norveške i Danske.

SAD koje svake godine daju Ugandi 400 miliona dolara pomoći, navele su da će ove godine preispitati svoju odluku.

Homoseksualnost je po zakonima iz doba kolonijalizma već bila ilegalna u Ugandi, međutim novi zakon protiv homoseksualaca, koji je Skupština izglasala ogromnom većinom 20. decembra 2013, pooštrava kazne i predviđa doživotni zatvor za one koji ponove taj prestup.

U toj zemlji gdje je homofobija rasprostranjena, novim zakonom se zabranjuje "promovisanje" homoseksualnosti i obavezuju građani da prijave svakoga ko se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac.

Propisana je i sedmogodišnja zatvorska kazna za osobu koja "rukovodi ceremonijom vjenčanja" istopolnih partnera.

Poslanik koji je predložio nacrt zakona izjavio da su pooštreni propisi neophodni, jer homoseksualci sa Zapada prijete da unište porodice i "regrutuju" djecu Ugande za homoseksualnost.

Bonus video: