Sankcije SAD Iranu stupile na snagu: Osam uvoznika nafte pošteđeno kazni

Iako administracija Donalda Trampa nastoji da presiječe izvore prihoda od iranske nafte, neki od najvažnijih saveznika Vašingtona, kao i rivalske Kine, i dalje mogu da kupuju iransku naftu sve dok rade na smanjivanju ugovora
1 komentar(a)
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2018. 15:00h

Nove sankcije SAD Iranu stupile su danas na snagu, ali je zasad osam velikih uvoznika iranske nafte pošteđeno kazni.

Sankcije su usmjerene na iranski energetski, finansijski i trgovinski sektor kako bi se oslabila privreda te zemlje poslije odluke predsjednika SAD o povlačenju iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. postigao sa svjetskim silama.

Današnjim stupanjem na snagu vraćene su sve sankcije koje su ukinute prema tom sporazumu i kojim je Iran dobio pristup milijardama dolara u zamjenu za smanjivanje svog nuklearnog programa.

Iako administracija Donalda Trampa nastoji da presiječe izvore prihoda od iranske nafte, neki od najvažnijih saveznika Vašingtona, kao i rivalske Kine, i dalje mogu da kupuju iransku naftu sve dok rade na smanjivanju ugovora.

Pored Kine, i Indija, Italija, Grčka, Turska, Južna Koreja, Tajvan i Japan su dobile izuzeće od sankcija u vezi s uvozom iranske nafte, prenosi Rojters.

Preporučujemo za Vas