Keri: Rusija nastavlja da podržava Asadove gnusne postupke

Keri je priznao da je teško osmisliti kako da se izvrši još veći pritisak na Asada u trenutku kada je rat u Siriji na pragu da uđe u svoju četvrtu godinu
3 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.02.2014. 11:03h

Američki državni sekretar Džon Keri optužio je Rusiju da sve više pomaže režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i istovremeno pozvao svijet da obrati pažnju na Sjevernu Koreju, koju je kritikovao kao "jedno od najsurovijih mjesta na planeti".

"Rusija sve više pomaže Asadu. Ja to ne smatram konstruktivnim u nastojanjima da se on (Asad) navede da se predomisli i odluči da iskreno i pošteno pregovara", rekao je Keri u emisiji na TV kanalu MSNBC.

Prema njegovim riječima, ono što Asad radi je "gnusno, nesavjesno, neprihvatljivo, sramotno, kukavički, stravično, i to svi znaju", prenio je AFP.

Keri je priznao da je teško osmisliti kako da se izvrši još veći pritisak na Asada u trenutku kada je rat u Siriji na pragu da uđe u svoju četvrtu godinu, bez kraja na vidiku.

Predsjednik Barak Obama i njegova administracija konstantno razmatraju raspoložive opcije, rekao je američki državni sekretar.

Sjeverna Koreja je "čisto zlo"

U istoj emisiji, Keri je oštro kritikovao Sjevernu Koreju, opisujući tu zemlju kao "zlo mjesto".

"Sjeverna Koreja je jedno od najzatvorenijih i najsurovijih mjesta na svijetu. Tu nema spora. Tamo se odigrava takvo zlo da svi mi treba da budemo duboko zabrinuti zbog toga", upozorio je on.

On je rekao da je imao ozbiljne razgovore u Kini o toj izolovanoj azijskoj zemlji, uključujući opcije vezane za rješavanje pitanja sumnjivog nuklearnog programa, prenijela je francuska agencija.

"Imali smo veoma ozbiljne razgovore o opcijama koje su nam na raspolaganju i nastavljamo da pozivamo na akciju", kazao je Keri.

On je ukazao na velike razmjere kršenja ljudskih prava i na pogubljenja u Sjevernoj Koreji što, kako je zaključio, iziskuje svjetsku pažnju kako bi krivci bili pozvani na odgovornost.

Izbori ne vode uvijek demokratiji

Keri rekao je da slobodni izbori nijesu nužno uvod u istinsku demokratiju, što se pokazalo u mnogim zemljama, a jedna od njih je i Ukrajina.

Prema njegovim riječima, višemjesečni protesti u Ukrajini, koji su doveli do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, samo su jedan od primjera "moći naroda" u proteklim mjesecima, a sličnu sudbinu je doživio i prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi, što dokazuje da sami izbori nijesu uvijek dovoljni.

Takvi protesti su "odraz te nevjerovatne žudnje za modernošću, promjenom, izborom, moći pojedinaca, žudnje koja cirkuliše širom svijeta, u mnogim slučajevima i mnogo brže nego što je političko rukovodstvo svjesno ili sposobno da odgovori na to", rekao je Keri juče maloj grupi novinara, a prenosi AFP.

"Demokratija nije deifinisana isključivo izborima. Možete imati demokratski izabranu vladu, ali nemate demokratski utemeljene reforme koje vam zapravo pružaju punu, praktičnu i funkcionalnu demokratiju", istakao je Keri.

U mnogim zemljama, objasnio je, poslije opštih narodnih izbora nema reformi, ali ima korupcije velikih razmjera i iskrivljavanja demokratskog procesa.

"U Ukrajini ste imali tu nevjerovatnu kleptokratiju, bez istinskog predstavljanja, bez glasa za opoziciju, bez volje da se opozicija sasluša, već su, umjesto toga, opozicionari hapšeni. To nije demokratija", zaključio je američki državni sekretar.

Bonus video: