SAD namjerava da traži izručenje Gusmana

Gusmanova organizacija Sinaloa, koja je dobila naziv po meksičkoj državi odakle je potekla, umiješana je u poslove širom Sjeverne Amerike
0 komentar(a)
Hoakin Gusman, Foto: Reuters
Hoakin Gusman, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2014. 08:39h

SAD namjeravaju da od Meksika zatraže izručenje narko bosa Hoakina "Čapa" Gusmana, koga su meksičke vlasti poslije 13 godina potjere uhapsile u petak, izjavio je danas portparol kancelarija tužioca u Njujorku.

"Namjeravamo da zatražimo njegovo izuručenje", rekao je portparol Robert Nardoza. Gusman je po više tačaka optužen u Meksiku, kao vođa ozloglašenog kartela Sinaloa, ali se tereti i za niz delikata u SAD, dodao je portparol, ne navodeći kada bi zahtjev za izručenje mogao da bude upućen meksičkim vlastima.

Gusman je uhapšen u jednom hotelu u Meksiku u gradu Mazatlan. Uhvaćen je u prisustvu jedne neidentifikovane žene, a u njegovom hvatanju su bile uključene američka služba za suzbijanje droga i šerifska služba.

Gusmanova organizacija Sinaloa, koja je dobila naziv po meksičkoj državi odakle je potekla, umiješana je u poslove širom Sjeverne Amerike, ali i Evrope i Australije.

Gusmanovim hapšenjem okončana je duga potjera. Prema glasinama, on se skrivao u više zemalja, uključujući Argentinu i Gvatemalu, otkada je 2001. pobjegao iz zatvora u kamionu s prljavim vešom.

U posljednjih desetak godina, Gusman je prerastao iz osrednjeg meksičkog narko bosa do jednog od najmoćnijih na svijetu. Časopis Forbs je procijenio njegov bogatstvo na više od milijardu dolara, a na listi najuticajnijih ljudi ga je smjestio iznad predsjednika Francuske i Venecuele.

Vjeruje se da je imao kontakte sa službama vlasti što mu je pomoglo da izmakne hapšenje 2012. u odmaralište Kabo San Lukas u Baji Kalifroniji uoči sastanka ministara spoljnih poslova. U tom mjestu je bio u isto vrijeme kada i tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Bonus video: