Ubijen Samuel Šajnbajn, zatvorenik oko koga su se svađali Izrael i SAD

Izraelski sud je Šajnbajna osudio na 24 godine za ubistvo 19-godišnjeg Alfreda Enrika Tela
0 komentar(a)
Samuel Šajnbajn, Foto: Reuters
Samuel Šajnbajn, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2014. 20:18h

Specijalne snage Izraela ubile su danas u zatvoru u centralnom dijelu zemlje jednog od najozloglašenijih zatvorenika Samuela Šajnbajna, pošto je on prethodno oteo oružje čuvaru, ranio trojicu i zabarikadirao se unutar zatvorske jedinice.

Šajnbajn, Amerikanac jevrejskog porijekla, pobjegao je u Izrael pošto je počinio surovo ubistvo 1997. u Merilendu u SAD, a cio slučaj je izazvao spor na visokom nivou između dva saveznika.

Šajnbajnu (34), u Izraelu je suđeno 1999, dvije godine pošto je prebjegao u tu zemlju i uspio da se spasi od izručenja, što je razgnijevilo vlasti Merilenda i ugrozilo američku pomoć jevrejskoj državi.

Izraelski sud je Šajnbajna osudio na 24 godine za ubistvo 19-godišnjeg Alfreda Enrika Tela.

Šajnbajn je imao 17 godina u trenutku ubistva i da mu se sudilo u Merilendu, mogao je da bude osuđen na doživotni zatvor.

Njegovo izručenje u tu američku saveznu državu blokirano je poslije jednogodišnje borbe između Izraela i SAD zbog izraelskog zakona koji je onemogućavao ekstradiciju izraelskih građana drugim zemljama.

Nedugo poslije toga, Izrael je promijenio zakon i dozvolio izručenje izraelskih građana pod uslovom da se vrate u Izrael da služe kaznu na koju su osuđeni.

Sam Šajnbajn nije rođen u Izraelu, ali pošto njegov otac jeste, time je stekao pravo na državljanstvo prema izraelskom "Zakonu o povratku".

Izrael je odbio da izruči Šajnbajna, što je izazvalo proteste najviših američkih zvaničnika, uključujući i tadašnju sekretarku za pravosuđe, Dženet Reno.

Neki kongresmeni, koji su do tada prijateljski bili nastrojeni prema Izraelu, zaprijetili su da će obustaviti pomoć jevrejskoj državi.

Šajnbajn je priznao na suđenju da je zadavio Tela konopcem, i udario ga nekoliko puta oštrim predmetom.

On je nakon toga Telovo tijelo isjekao električnom testerom i spalio.

Aron Nidl, drugi tinejdžer osuđen za ubistvo, izvršio je samoubistvo dok je bio u zatvoru u Merilendu.

Šajnbajn je pobjegao u Izrael nekoliko dana pošto su pronađeni Telovi ostaci u jednoj garaži.

Bonus video: