Sirijska vlada: Rezolucija UN da poštuje suverenitet Sirije

Sirijske vlasti napominju da rezolucija mora da bude primijenjena u skladu sa principima iz Povelje UN
72 pregleda 0 komentar(a)
Faisal Meqdad, Foto: Reuters
Faisal Meqdad, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2014. 18:22h

Sirija je spremna da sarađuje u realizaciji rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o dostavljanju humanitarne pomoći, sve dok se njome poštuje njen suverenitet.

U saopštenju sirijskog ministarstva inostranih poslova se ističe da se treba pozabaviti i "ključnim uzrocima" humanitarne krize, koji leže u "terorizmu podržanom iz inostranstva i sankcijama koje su Siriji nametnule zapadne i arapske zemlje, prenosi AFP.

Savjet bezbednosti UN, koji je inače oštro podijeljen povodom gotovo trogodišnjeg sirijskog konflikta, je u subotu jednoglasno usvojio rezoluciju 2139, pozivajući da se konvojima humanitarne pomoći dozvoli pristup širom ratom podijeljene zemlje.

Sirijske vlasti napominju da rezolucija mora da bude primijenjena u skladu sa principima iz Povelje UN, međunarodnim pravom i bazičnim principima humanitarnog prava, naročito u pogledu državnog suvereniteta, uloge države kojoj se pomoć isporučuje, neutralnosti, transparentnosti i nepolitizovanosti pomoći.

Damask ističe da rezolucija, kojom se osuđuju teroristički napadi organizacija povezanih s Al-Kaidom, predstavlja priznavanje Savjeta bezbjednosti da u Siriji postoji "terorizam ekstremista povezanih s Al-Kaidom", što se ocenjuje kao "korak u pravom smjeru".

U saopštenju sirijskog ministarstva inostranih poslova se napominje da najnovija rezolucija treba da bude praćena koracima kojima će se države koje pružaju finansijsku i vojnu pomoć, kao i obuku i oružje terorističkim grupama, naterati da prestanu to da čine.

Time se, po svemu sudeći, misli na Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku, koje podržavaju pobunjenike protiv Asadovog režima.

U saopštenju se takođe osuđuju sankcije nametnute Siriji jer "pogoršavaju uslove života sirijskih građana".

Bonus video: