Sirijska vlada obećava bezbjedan povratak izbjeglica: Poziva Zapad da joj ukine sankcije

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sirije Fajsal Mekdad rekao je da je povratak izbjeglica prvi prioritet za Damask i dodao da će "sirijska vlada pomoći njihov povratak svim sredstvima"
1 komentar(a)
Idlib, Sirija, Foto: Reuters
Idlib, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2018. 17:59h

Zvaničnici sirijske vlade obećali su danas da će osigurati bezbjedan povratak izbjeglica i pozvali zapadne zemlje da ohrabre taj proces ukidanjem sankcija Siriji.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sirije Fajsal Mekdad rekao je da je povratak izbjeglica prvi prioritet za Damask i dodao da će "sirijska vlada pomoći njihov povratak svim sredstvima".

Mekdad je naveo da će Sirija pozdraviti svaku pomoć iz inostranstva ako se upućuje bez preduslova.

Ministar za javnu upravu Sirije Husein Makluf kazao je da vlasti rade na obnovi bolnica, škola i druge infrastrukture, kako bi poboljšale mogućnosti za smještaj izbjeglica.

U obraćanju inostranim novinarima u Damasku, Makluf je naveo da je vlada obnovila više od 5.000 škola i 250 bolnica, i da je oko 3,5 miliona interno raseljenih povratilo svoje domove.

On je pozvao zapadne zemlje da ukinu ekonomski embargo, uveden početkom sedmgodišnjeg građanskog rata u Siriji, rekavši da bi ukidanje pomoglo obnovi sirijske ekonomije i podstaklo povratak izbjeglica.

Snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada ostvarile su prethodnih mjeseci, uz podršku Rusije iz vazduha, niz pobeda nad opozicionim borcima, čije je delovanje sada uglavnom ograničeno na provinciju Idlib na severu zemlje.

Iako su u većem delu Sirije borbe okončane, mnogi od preko pet miliona izbjeglica strahuju da će se u slučaju povratka suočiti sa prinudnim regrutovanjem ili sa odmazdom vlasti.

Bonus video: