U Venecueli devetoro mrtvih, 137 ranjenih i na stotine uhapšenih

Ministar unutrašnjih poslova Migel Rodriges Tores da je deveta žrtva mladić koji je pokušao tokom protekle noći motociklom da prođe ulicom koju su demonstranti blokirali
4 komentar(a)
Protesti u Venecueli, Foto: Reuters
Protesti u Venecueli, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2014. 10:33h

Najmanje devetoro ljudi je ubijeno i 137 ranjeno, dok je više od 100 uhapšeno u višednevnim protestima koji potresaju Venecuelu. Predsjednik Nikola Maduro poziva Baraka Obamu na razgovore.

Četiri žrtve su stradale u Karakasu, tri od prostrijelnih rana tokom masovnih antivladinih protesta studenata i opozicije 12. februara koji su doveli do sukoba demonstranata, snaga bezbjednosti i nelegalnih provladinih milicija "Čavista", rekla je vrhovni tužilac Luiza Ortega.

"Ukupno je povrijeđeno 137 osoba, a osam je smrtnih slučajeva", rekla je ona i dodala da su se neka ubistva dogodila tokom incidenata paralelno sa protestima, prenijela je agenacija AFP.

Ministar unutrašnjih poslova Migel Rodriges Tores da je deveta žrtva mladić koji je pokušao tokom protekle noći motociklom da prođe ulicom koju su demonstranti blokirali.

Među povrijeđenima ima 100 civila, a ostali su iz redova venecuelanskih bezbjednosnih snaga.

Venecuelanski ministar za naftu Rafael Ramirez najavio je juče da bi mogao da prekine isporuke goriva za područja pogođena antivladinim protestima, a prijetnja od lokalnih poremećaja snabdijevanja mogla bi dodatno da poveća cijenu sirove nafte koja je već vrtoglavo porasla.

Aktuelni nemiri u Venecueli uključujući sukobe između demonstranata i policije smatraju se za najozbiljnije, od kada je predsjednik Nikolas Maduro tijesno pobijedio na izborima u aprilu 2013. godine, dodaje Rojters.

Maduro želi da priča sa Obamom

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je danas američkom predsjedniku Baraku Obami početak dijaloga radi rješenja problema u bilateralnim odnosima, javljaju danas agencije.

Maduro je saopštio da je uhapšeno nekoliko državnih službenika pod sumnjom da su umiješani u pogibiju tri demonstranta u Karakasu 12. februara, gdje su održane mirne demonstracije studenata i predstavnika opozicije.

"Ne podržavam nikoga ko u našoj zemlji puca na demonstrante", rekao je venecuelanski predsjednik.

Rojters prenosi da je uhapšeni lider opozicije Leopoldo Lopes (42) pozvao pristalice da nastave miran protest.

"Dobro se osjećam, molim vas da se ne predajete, ja se neću predati", rekao je on iz zatvora Ramo Verde u Karakasu.

Vlast optužuje Lopesa za podsticanje na nasilje tokom protesta, koji se održavaju u više gradova Venecule.

Maduro je 17. februara naložio protjerivanje tri službenika američkog konzulata nakon što je Stejt department upozorio da će hapšenje Lopesa izazvati negativne posljedice za venecuelansku vladu.

Karakas optužuje američke diplomate za susrete sa opozicionarima i njihovo podsticanje, a juče je poništena akreditacija novinara američke satelitske TV CNN, zbog načina na koji izvještavaju o protestima.

Bonus video: