Venecuela: Maduro prijeti zabranom CNN-a

Kritikovao je i Obamino saopštenje o situaciji u Venecueli, nazivajući ga "ogromnim miješanjem u unutrašnje stvari" njegove zemlje, prenijela je Russia today
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 09:01h

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je predsjednika SAD Baraka Obamu da podstiče proteste u njegovoj zemlji i podržava opoziciju "odgovornu za nasilje".

Maduro je zatražio da SAD objasne motive "finansiranja, podsticanja i branjenja članova opozicije koji podstiču na nasilje protiv njegove zemlje".

Kritikovao je i Obamino saopštenje o situaciji u Venecueli, nazivajući ga "ogromnim miješanjem u unutrašnje stvari" njegove zemlje, prenijela je Russia today.

Maduro je, takođe, zaprijetio da će zabraniti i emitovanje američkog Si-En-Ena (CNN) jer "emituju američki propagandni rat", prenijela je agencija AFP.

Protesti se šire

Pripadnici specijalnih jedinica poslati su u granično područje Venecuele u kojem se dešavaju sukobi između policije i antivladinih demonstranata, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Karakasu.

Protivnici predsednika Nikolasa Madura tvrde da je on angažovao vojsku, policiju i civilne milicije protiv svih koji ga kritikuju zbog teškog stanja u zemlji.

Demonstranti na ulicama San Kristobala (foto: Reuters)

Venecuela je bogata naftom, ali je opterećena inflacijom i visokom stopom kriminala.

Nasilje širom Venecuele eskaliralo je od opozicionog skupa 12. februara u Karakasu, posle kojeg su sledili sukobi mlađih aktivista i pripadnika Nacionalne garde.

Tada su poginule tri osobe, a međuvremenu su poginula još najmanje tri lica, a nekoliko desetina je povrijeđeno.

Opozicioni lider Leopoldo Lopez, koji je organizovao masovni protest, nalazi se u pritvoru i suočen je sa optužbom za podmetanje požara i podsticanje na krivično djelo.

Nemiri su najveći u državi Tačira, na zapadnoj granici Venecuele sa Kolumbijom, što je poremetilo život u glavnom gradu San Kristobalu.

Agencija AFP navodi da je vlada uputila dodatne snage u San Kristobal, jer kako tvrdi vlada, Kolumbijci prelaze granicu da bi "izveli paravojnu misiju" u Venecueli.

Zamjenik gradonačelnika San Kristobala, Serhio Vergara, koji je član opozicione stranke Volja naroda, kazao je da je stanje u gradu izuzetno napeto.

"Djelovi grada su već nekoliko dana bez javnog prevoza i Interneta, a prisustvo 3.000 vojnika u gradu sa 600.000 stanovnika je "dio represije koju vlasti vrše širom zemlje", rekao je Vergara.

Galerija

Bonus video: