Fukušima: Iscurilo 100 tona radioaktivne vode

"Pošto nema drenaže u blizini curenja koja je, u svakom slučaju daleko od okeana, malo je vjerovatno da je (radioaktivna) voda našla svoj put do mora"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2014. 08:34h

Novo curenje 100 tona visoko radioaktivne vode registrovano je u nuklearnoj elektarni Fukušimi, saopštio je danas operater japanske kompanije.

Radioaktivna voda više ne curi iz rezervoara za skladištenje, potvrdio je portparol kompanije "Tokijska električna energija", međutim ta vijest je zadala dodatni udarac kompaniji koja je prokockala svoju reputaciju bezbjedne kompanije.

"Pošto nema drenaže u blizini curenja koja je, u svakom slučaju daleko od okeana, malo je vjerovatno da je (radioaktivna) voda našla svoj put do mora (Tihog okeana)", naveo je portparol kompanije.

Međutim, voda je bila veoma radioaktivna, sa koje se očitano beta zračenje od 230 miliona bekerela po litru, prenijela je agencija AFP.

Rezervoar, jedan od stotine koji se koriste za čuvanje kontaminirane vode, tokom proces hlađenja oštećenih reaktora nalazi se na, oko 700 metara od obale

Galerija

Bonus video: