‘Novartis’ optužen za lažnu reklamu lijeka

Zaposleni, čije ime nije objelodanjeno, falsifikovao je statističke podatke o efikasnosti lijeka
0 komentar(a)
Novartis, Foto: Reuters
Novartis, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2014. 13:40h

Japanska policija pretresla je danas prostorije japanske filijale švajcarske farmaceutske kompanije Novartis zbog optužbe za lažno reklamiranje lijeka Diovan (Valsartan) protiv visokog pritiska, javljaju japanski mediji.

Predstavnici tužilaštva u Tokiju danas su ušli u prostorije Novartis Farma i zaplijenili dokumente te firme. Ministarstvo pravde Japana u januaru je podnijelo tužbu protiv Novartisa zbog “lažne i preuveličane reklame” lijeka. Današnji pretres predstavlja prvi konkretan korak vlasti prije zvaničnog pokretanja istrage.

Dva japanska univerziteta su nedavno otkrila da japanski ogranak Novartisa već dva mjeseca reklamira lijek protiv hipertenzije preuveličavajući njegovu efikasnost.

Zaposleni, čije ime nije objelodanjeno, falsifikovao je statističke podatke o efikasnosti lijeka, tako što je naveo da je lijek dobar ne samo protiv visokog pritiska već i da liječi anginu pektoris i da sprječava moždani udar.

Novartis od prodaje lijeka godišnje zaradjuje 700 miliona eura (100 milijardi jena). Lijek se prodaje u brojnim zemljama širom svijeta.

Bonus video: