Američki graničar ubio imigranta koji ga je pogodio kamenom

Imigrantu je pružena prva pomoć, ali je on ipak preminuo na licu mjesta, dok je graničar odbio da bude prebačen u bolnicu
4 komentar(a)
SAD i Meksiko granica, Granica SAD i Meksika, Foto: Shutterstock
SAD i Meksiko granica, Granica SAD i Meksika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2014. 08:34h

Američke vlasti saopštile da je američki graničar iz vatrenog oružja ubio imigranta u blizini granice sa Meksikom, nakon što ga je ovaj pogodio kamenom u lice.

Šerif okruga San Dijego Glen Danantonio je izjavio da je pripadnik pogranične policije pokušao da zaustavi grupu ljudi za koje se sumnja da su pokušali ilegalno da pređu američko-meksičku granicu, prenijela je agencija AP.

Nakon što je jedan od imigranata bacio kamen prema njemu, graničar je na njega zapucao i ubio ga. Imigrantu je pružena prva pomoć, ali je on ipak preminuo na licu mjesta, dok je graničar odbio da bude prebačen u bolnicu pošto su njegove povrede, kako je opisao pomoćnik šerifa, bile minorne.

Američka granična policija je u posljednje vrijeme izložena velikoj kritici zbog upotrebe sile, posebno u slučajevima gađanja kamenjem, koje ta policija zvanično smatra smrtonosnim oružjem.

Prema podacima američkog Ministarstva unutrašnjih poslova, granična policija je u fiskalnoj 2011. godini napadnuta kamenjem 339 puta, pri čemu su oni 33 puta odgovorili vatrenim oružjem. Naredne fiskalne godine, broj napada kamenjem je pao na 185 slučajeva.

Bonus video: