SAD će tražiti djelimično zamrzavanje izraelskih naselja

Keri je tokom svoje posljednje posjete Bliskom istoku u januaru predstavio dvijema stranama "okvirni sporazum"
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2014. 09:46h

SAD će tražiti od izraelske vlade djelimično zamrzavanje naseljavanja Zapadne obale kada američki državni sekretar Džon Keri predstavi okvirni izaraelsko-palestinski mirovni sporazum, javio je danas izraelski vojni radio.

Pozivajući se na tim američkih pregovarača koji su uključeni u izraelsko-palestinske pregovore, radio navodi da SAD želi da se zaustavi izgradnja u izolovanim izraelskim kolonijama, dok će mochi da se nastavi u velikim naseljima koje Izrael želi da zadrži u okviru svakog budućeg sporazuma s Palestincima.

Keri je tokom svoje posljednje posjete Bliskom istoku u januaru predstavio dvijema stranama "okvirni sporazum" koji u glavnim crtama predlaže definitivno rješenje i pitanja takozvanog finalnog statusa - granice, bezbjednost, status Jerusalima i palestinske izbjeglice.

Ovaj okvirni sporazum treba uskoro zvanično da bude predstavljen. Palestinci se protive svakoj daljoj izgradnji izraelskih naselja na teritorijama koje oni žele da budu u okviru njihove buduće države, a koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine - na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i na Golanskoj visoravni.

Palestinci smatraju da dalje širenje izraelskih naselja onemogućava stvaranje održive palestinske države. Radio navodi da izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije reagovao na američki zahtjev za djelimično zamrzavanje izgradnje izraelskih naselja, ali dodaje da su Izraelci svjesni da će morati da naprave neki gest dobre volje, ako žele da zadrže palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa za pregovaračkim stolom.

Od obnavljanja izaraelsko-palestinskih mirovnih pregovora 29. jula prošle godine pod pokroviteljstvom SAD, Netanjahu je stalno odbijao da zamrzne izgradnju naselja.

Oko 350.000 Izraelaca živi u naseljima na Zapadnoj obali, a 200.000 u Istočnom Jerusalimu. Međunarodna zajednica smatra sva naselja na okupiranim teritorijama nelegalnim.

Bonus video: