Tenkovi tijesni za krupne kineske vojnike

Ispitivanje u kojem je učestvovalo 20.000 vojnika od 2009. godine, utvrdilo je da je prosječan kineski vojnik porastao za dva centimetra i da je širi u struku za pet centimetara
3 komentar(a)
Tenk, vojska, Foto: Shutterstock
Tenk, vojska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2014. 18:23h

Prosječan kineski vojnik je za posljednje dvije decenije postao viši i krupniji, saopštila je danas kineska vojska, najavivši da će naoružanje biti prilagođeno mjerama i potrebama savremenog vojnika.

Ispitivanje u kojem je učestvovalo 20.000 vojnika od 2009. godine, utvrdilo je da je prosječan kineski vojnik porastao za dva centimetra i da je širi u struku za pet centimetara, objavio je zvanični dnevnik Kineske narodne armije.

Zbog toga su se vojnici suočili sa problemima kao što su skučeni prostor u tenkovima, koji su napravljeni još prije 30 godina, kao i relativno kratke puščane cijevi što kod vojnika koji su sve viši može da izazove neprecizno gađanje.

Vojska je najavila da će naoružanje i uniforme biti prilagođene mjerama savremenog kineskog vojnika, prenosi AP.

Kina ima najbrojniju vojsku na svijetu sa 2,3 miliona vojnika i vojni budžet od 139 milijardi dolara koji je prošle godine bio drugi po veličinu u svijetu, poslije američkog.

Kineska vojska ulaže mnogo novca u nabavku novih aviona, brodova, tenkova i oružja svih vrsta, navodi AP.

Bonus video: