Venecuela: Vlada izdala nalog za hapšenje lidera opozicije

Lopes, za kojeg se trenutno ne zna gdje se nalazi, najavio je da će se danas predati vlastima
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2014. 11:09h

Venecuelanske snage bezbjednosti upale su u sjedište opozicione partije "Narodna volja", koju su vlasti optužile da organizuje nasilne ulične proteste protiv vlade.

Svjedoci su prenijeli da su pripadnici vojne obavještajne službe upali u sjedište partije gdje su, uz pomoć bačenog suzavca, pokušali da odvedu nekoliko aktivista koje su tamo zatekli.

"Pripadnici obavještajne službe su došli i počeli da nas maltretiraju", rekla je aktivistkinja Adriangela Ruis i dodala da su vojnici bacili suzavac, zaplijenili nekoliko računara i pokušali da odvedu nekoliko osoba.

Partija je lokalnim medijima proslijedila snimak na kome se vide naoružani ljudi kako upadaju u partiju i lome vrata na ulazu.

Studenti koji su protestovali ispred sjedišta partije spriječili su vladine snage da bilo koga odvedu iz zgrade, saopštila je "Narodna volja".

Lider opozicije, Leopoldo Lopes (foto: Reuters)

Vlada je izdala nalog za hapšenje osnivača "Narodne volje" Leopolda Lopesa (42), koji je optužen za ubistvo i terorizam poslije organizovanja nasilnih demonstracija prošle sedmice.

On se smatra glavnim inicijatorom opozicionih demonstracija, ali, za sada, postoje mali nagovještaji da bi opozicija mogla da ostvari svoj cilj i zbaci vladu socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura.

Lopes, za kojeg se trenutno ne zna gdje se nalazi, najavio je da će se danas predati vlastima i pozvao je svoje pristalice da učestvuju u protestnom maršu do ministarstva unutrašnjih poslova.

Njegovim stopama su krenuli studenti koji su najavili da će organizovati antivladine proteste širom Venecuele.

Agencija Rojters je kontaktirala dvojicu neimenovanih vladinih zvaničnika kako bi potvrdili informaciju o raciji, ali su oni rekli da ne znaju ništa o upadu u sjedište opozicione partije.

Galerija

Bonus video: