Indija: Ukinuta smrtna kazna saučesnicima u ubistvu Radživa Gandija

Radživ Gandi je postao najmlađi premijer Indije nakon što je njegova majka, bivša premijerka Indira Gandi, ubijena u oktobru 1984
344 pregleda 0 komentar(a)
Radživ Gandi, Foto: Beta/AP
Radživ Gandi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.02.2014. 09:07h

Vrhovni sud Indije je preinačio smrtnu kaznu za trojicu muškaraca proglašenih krivima za ulogu u ubistvu bivšeg indijskog premijera Radživa Gandija 1991. godine na doživotnu kaznu zatvora, objavili su indijski mediji.

Trojica muškaraca, Murugan, Santan i Perarivalan, pripadaju grupi od 26 ljudi osuđenih za manje uloge u ubistvu Gandija počinjenog u maju 1991, kojima je svima smrtna kazna već ranije preinačena ili su pušteni na slobodu, osim pomenute trojice, prenijela je agencija AP.

Oni su proveli više od 20 godina u zatvoru u Tamil Naduu, a sud im je kaznu preinačio na osnovu toga što je bilo potrebno više od 11 godina da neki od predsjednika Indije, koji su u tom periodu bili na čelu države, presude o njihovoj molbi za ukidanje smrtne kazne.

Radživ Gandi je postao najmlađi premijer Indije nakon što je njegova majka, bivša premijerka Indira Gandi, ubijena u oktobru 1984.

Radživ je bio na vlasti sve dok pet godina kasnije nije izgubio na izborima.

Poginuo je u napadu bombaša-samoubice, kojeg su organizovali Tamilski tigrovi.

Udovica Radživa Gandija, Sonja Gandi je predsjednica vladajuće Kongresne stranke, a njegov sin Raul predvodi kampanju te partije na izborima koji će se održati do maja.

Bonus video: