Tajland: Sukobi na ulicama Bangkoka, poginuo policajac

U akciji učestvuje oko 15.000 policajaca, a demonstranti traže ostavku premijerke Jingluk Šinavatre
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2014. 12:18h

U sukobima tajlandske policije i demonstranata u prijestonici Tajlanda, Bangkoku danas je poginuo jedan policajac, 42 osobe su povrijeđene, a uhapšeno je stotinak ljudi, javile su zapadne agencije.

Policija je danas počela veliku akciju s ciljem da otjera demonstrante koji protestuju od novembra prošle godine, a pod blokadom drže vladine zgrade na nekoliko mjesta u centralnom i sjevernom dijelu prijestonice.

U akciji učestvuje oko 15.000 policajaca, a demonstranti traže ostavku premijerke Jingluk Šinavatre.

Policija je za sada otjerala demonstrante sa jednog od pet mjesta koje su zauzeli.

Danas se čulo pucanje u nekoliko navrata, ali za sada nije poznato ko je otvarao vatru.

"Jedan policijac je poginuo, a 14 je povrijeđeno", rekao je za Rojters šef policije Adul Saengsingkaev.

On je dodao da je policajac pogođen metkom u glavu i da je umro na putu za bolnicu.

Lokalna televizija je emitovala snimke sukoba policije i demonstranata u blizini zgrade vlade gdje se razvio dim od suzavca za koji policija kaže da su ga bacili demonstranti.

Lider opozicije Sutep Taugsuban (foto: Reuters)

Šef Savjeta za nacionalnu bezbjednost Paradorn Patanatabutr je rekao za Rojters da policajci nijesu bacili suzavac, da su naoružani samo palicama, da imaju štitove i da nijesu koristili gumene metke.

Opozicija na Tajlandu protestuje od novembra prošle godine tražeći ostavku premijerke Jingluk Šinavatre, poništavanje izbora održanih 2. februara kao i raspuštanje vladajuće Stranke za Tajland.

Izbori za poslanike održani su uz sukobe pristalica vlasti i opozicije, a prema nezvaničnim podacima, glasalo je 45,8 odsto birača, dok je u devet južnih provincija glasanje otkazano u potpunosti, a u još devet na pojedinim biračkim mjestima, prenio je Itartas.

Itartas podsjeća da je tokom proteklih 82 godine i usvajanja prvog Ustava, na Tajlandu izvedeno 18 državnih udara, čija je pokretačka snaga po pravilu bila vojska.

Posljednji je bio 19. septembra 2006, kada je svrgnut brat premijerke čija je stranka pobedila na izborima 2011, Taksin Šinavatra.

Lider protesta Sutep Taugsuban želi da oslabi moć porodice Šinavatra, optužujući premijerku da je marioneta njenog brata, za kog opozicija smatra da je korumpiran i da predstavlja prijetnju za krhku tajlandsku demokratiju.

Jingluk Šinavatra je odbila da se povuče, smatrajući da je izabrana velikom većinom i da je otvorena za sprovođenje reformi.

Galerija

Bonus video: