Propala šansa za mir u Pakistanu: Prekinuti pregovori vlade i talibana

Četvoročlani Vladin pregovarački tim odmah se povukao iz mirovnih pregovora koji su trebali biti održani u ponedjeljak u sjeverozapadnom gradu Akora Kataku
54 pregleda 0 komentar(a)
Talibani Pakistan, Foto: Beta/AP
Talibani Pakistan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2014. 18:04h

Mirovni pregovori između pakistanske vlade i talibanskih pobunjenika propali su nakon što su pobunjenici rekli da su pogubili 23 vojnika u znak odmazde.

Posmatrači u Pakistanu nikada nijesu vjerovali da pregovori sa tom zabranjenom ekstremističkom grupom mogu donijeti mir u zemlji u kojoj se talibani bore za svrgavanje vlade i formiranje islamske države.

Pakistanski premijer Navaz Šarif prošlog mjeseca je najavio najnoviju rundu pregovora u jeku spekulacija da vojska priprema pokretanje velike kopnene i vazdušne ofanzive na uporišta islamista na zapadnoj granici Pakistana, prenosi Rojters.

Irfan Sidiki, glavni Vladin pregovarač s talibanima, istakao je da nema smisla sastati se s talibanskim predstavnicima nakon ubistva vojnika.

Frakcija pakistanskih talibana "Tehreek-e-Taliban Pakistan" sa sjeverozapadnog područja Mohmanda saopštila je u nedjelju uveče da je pogubila 23 vojnika, koja je otela prije gotovo četiri godine, nedaleko od granice s Avganistanom.

Pakistanski premijer Navaz Šarif osudio je u ponedjeljak navodna ubistva i nazvao ih "gnusnim".

"Takvi incidenti imaju izuzetno negativan uticaj na dijalog kojim se želi unaprijediti mir", naglasio je Šarif.

Četvoročlani Vladin pregovarački tim odmah se povukao iz mirovnih pregovora koji su trebali biti održani u ponedjeljak u sjeverozapadnom gradu Akora Kataku.

Šarif je početak pregovora s talibanima objavio 29. januara, kako bi se "dala još jedna prilika miru" nakon sedmogodišnje pobune koja je odnijela gotovo 7.000 života.

Bonus video: