UN: Kazniti zločine Sjeverne Koreje

U izvještaju nezavisnih istražitelja navode se zločini kao što su ubistva, mučenja, silovanja, otmice
4 komentar(a)
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2014. 15:27h

Istražna komisija UN traži da se šefovi bezbjednosnih službi Sjeverne Koreje, pa čak i lider Kim Džong Un suoče sa međunarodnom pravdom zbog torture u toj zemlji.

Kako se navodi u izvještaju tima Ujedinjenih nacija, stotine zvaničnika u Pjongjangu bi mogli da budu odgovorni za zločine protiv čovečnosti, torturu, izgladnjivanje i masovna ubistva na granici genocida.

Istražitelji su Kimu u pismu poručili da savjetuju UN da slučaj Sjeverne Koreje prepuste Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) kako bi krivci "možda i vi lično" odgovarali za počinjena krivična djela.

Sjeverna Koreja je odgovorila da "kategorički i u potpunosti" odbacuje izvještaj istražitelja koji je nazvala "proizovdom politizacije ljudskih prava koju vrše EU i Japan u savezništvu sa američkom neprijateljskom politikom", prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja je odgovorila da "kategorički i u potpunosti" odbacuje izvještaj istražitelja koji je nazvala "proizovdom politizacije ljudskih prava koju vrše EU i Japan u savezništvu sa američkom neprijateljskom politikom"

Istražitelji su, takođe, rekli Kimovom glavnom savezniku, Kini, da "možda pomaže i podstiče zločine protiv čovečnosti" time što šalje imigrante i odbjegle nazad u Sjevernu Koreju gdje trpe torturu i pogubljenje, što su kineski zvaničnici negirali.

Majkl Kirbi, predsjednik nezavisne Istražne komisije, izjavio je za Rojters da zločini koje je tim stručnjaka katalogizovao u izvještaju od 372 strane, podsjećaju na zločine koje su nacisti počinili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U izvještaju nezavisnih istražitelja navode se zločini kao što su ubistva, mučenja, silovanja, otmice, porobljavanje, izgladnjivanje i egzekucije, navodi Rojters.

"Ozbiljnost, razmjere i priroda ovih zločina nemaju paralele nigdje u savremenom svijetu", rekao je Kirbi.

To je zaključak proistekao iz istrage koja je trajala godinu dana.

Njome su obuhvaćenja svjedočenja onih koji su uspjeli da pobjegnu, uključujući bivše čuvare u političkim logorima, na saslušanjima u Južnoj Koreji, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD.

SAD su saopštile da novi izvještaj UN "jasno i nedvosmisleno dokumentuje brutalnu realnost" kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Vašington pozdravlja i podržava izvještaj "koji pruža snažan dokaz o rasrpostranjenom, sistematskom i teškom kršenju ljudskih prava" koje vrši sjevernokorejski režim, izjavila je zamjenica portparola Stejt departmenta Mari Harf, prenio je AFP.

Bonus video: