Venecuela: Maduro protjerao diplomate SAD

Maduro je optužio američke diplomate da su se ubacili na venecuelanske univerzitete pod izgovorom da se bave konzularnim poslom oko studentskih viza
50 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 21:19h

Vlada predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, dala je trojici američkih diplomata 48 sati da napuste zemlju, pošto je Vašington stao u odbranu opozicionog lidera, kojeg vlasti u Karakasu optužuju za krvoproliće na antivladinim protestima.

Ministar spoljnih poslova Elias Haua, rekao je da su američke diplomate, Brajan Mari MekKasker, Džefri Gordon i Kristofer Li Klark, pokušale da se ubace na univerzitete u Venecueli, pod izgovorom da se bave konzularnim poslom vezanim za studentske vize.

Haua je rekao i da svo troje diplomata imaju zvanje zamjenika konzula, prenio je AP.

Haua je ponovio optužbe koje je ranije iznio Maduro, da SAD sarađuju s opozicionim liderom Leopoldom Lopesom, u namjeri da sruše njegov socijalistički režim.

SAD su ove optužbe odbacile.

Američki državni sekretar Džon Keri, rekao je u subotu da bi hapšenje Lopesa imalo "obeshrabrujući efekat" na pravo građana Venecuele da slobodno izraze svoje stavove.

Na ulicama Karakasa danima traju protesti (foto: Reuters)

Vlasti Venecuele optužile su Lopesa za ubistvo i terorizam za vrijeme nedavnih četvorodnevnih antivladinih protesta u kojima je poginulo troje ljudi, a obije strane optužuju jedna drugu za krvoproliće.

Lopes je na "Tviteru" napisao da je uvijek podržavao svoju zemlju i da se divio studentima, poručivši da se bitka vodi na ulicama, "ali bez nasilja".

Demonstranti su najavili da će ostati na ulicama sve dok Maduro ne podnese ostavku, iako trenutno nema nikakvih naznaka da bi se to moglo dogoditi, ocjenjuju agencije.

Najmanje tri osobe su poginule, a 23 povrijeđene na protestima antivladinih i provladinih pristalica u Karakasu 12. februara.

Tom prilikom se okupilo oko 10.000 protivnika predsjednika Nikolasa Madura, a Lopes je poručio da će privući milione ljudi da izađu na ulice, usprotive se korupciji i kriminalu i izvrše pritisak da vlada podnese ostavku.

To su bile najmasovnije demonstracije sa kojima se Maduro suočio od izbora za predsjednika prije skoro godinu dana, nakon smrti Uga Čavesa.

Posljednjih nekoliko nedjelja održano je niz manjih demonstracija širom Venecuele.

Maduro je povodom protesta rekao da "desničarski fašisti" pokušavaju da ga svrgnu s vlasti.

Galerija

Bonus video: