Iran otkazao posjetu premijera Iraka poslije njegove izjave o američkim sankcijama

Iran je održavao bliske odnose s iračkom vladom otkako je, usljed invazije SAD i njihovih saveznika 2003. godine, s vlasti zbačen dugogodišnji lider Iraka Sadam Husein, najveći neprijatelj Teherana
0 komentar(a)
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2018. 18:44h

Iran je otkazao posjetu premijera Iraka Hajdera al-Abadija poslije njegove izjave da nema drugog izbora nego da se pridržava obnovljenim američkim sankcijama Teheranu, iako im se protivi, izjavio je danas neimenovani irački zvaničnik.

Al-Abadi je trebalo da posjeti Iran i Tursku sledeće nedelje, a posjeta Turskoj će, prema riječima zvaničnika, početi u utorak kako je i planirano, navodi Asošiejted pres.

Iran je održavao bliske odnose s iračkom vladom otkako je, usljed invazije SAD i njihovih saveznika 2003. godine, s vlasti zbačen dugogodišnji lider Iraka Sadam Husein, najveći neprijatelj Teherana.

Irak od tada ima bliske odnose sa SAD i povremeno posreduje između Vašingtona i Teherana.

Od stupanja na dužnost premijera 2014. godine, al-Abadi se trudi da gradi imidž nezavisnosti od Irana, dok paralelno održava prijateljske odnose s tom zemljom.

Međutim, iranske zvaničnike je očigledno naljutila njegova prošlonedeljna izjava da Irak, iako se protivi američkim sankcijama protiv Irana, ne može da ih krši i rizikuje kaznenu akciju administracije predsjednika SAD Donalda Trampa.

Tramp je u maju odlučio da izvede SAD iz istorijskog nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, prema kojem je Teheran pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Paralelno s izlaskom iz sporazuma, Tramp je ponovo uveo ekonomske sankcije Teheranu koje su prošle nedjelje stupile na snagu i imaju za cilj vršenje pritiska na Iran da obustavi navodnu podršku terorističkim grupama, vojne aktivnosti na Bliskom istoku, kao i raketne programe.

Bonus video: