GODIŠNJICA OD NASILNOG SKUPA BIJELIH SUPREMACISTA I POGIBIJE HEDER HEJER

Demonstracije protiv rasizma u Šarlotsvilu: "Panduri i Kju-Kluks-Klan idu ruku pod ruku"

"Da li ćete nas zaštititi", uzvikivali su demonstranti u Šarlotsvilu
0 komentar(a)
Šarlotsvil, protest, Foto: Reuters
Šarlotsvil, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2018. 18:07h

Više od 100 američkih građana okupilo se danas na demonstracijama protiv rasizma u centru Šarlotsvila, obilježavajući godišnjicu nasilnog skupa bijelih supremacista u tom gradu i demonstrirajući protiv znatno većeg prisustva policije ove godine.

Poslije skupa u gradskom parku, grupa se uputila ka centru Šarlotsvila, u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, skandirajući protiv policajaca koji su ih pratili "panduri i (krajnje desni) Kju-Kluks-Klan idu ruku pod ruku", navodi Asošiejted pres.

Na ulicama Šarlotsvila je 12. avgusta 2017. održan skup bijelih supremacista, pristalica nadmoći bijele rase, koji su se sukobili s učesnicima kontramitinga.

Učesnica kontraprotesta, 32-godišnja Heder Hejer poginula je tada kada je automobil uletio među građane koji su demonstrirali protiv skupa ekstremnih desničara.

Policijski zvaničnici su tada bili izloženi oštrim kritikama poslije jer su, prema kritičarima, pasivno reagovali na nasilje učesnika skupa "Ujedinimo desnicu" (Unite the right).

"Da li ćete nas zaštititi", uzvikivali su danas demonstranti u Šarlotsvilu.

Organizator prošlogodišnjeg okupljanja "Ujedinimo desnicu" Džejson Kesler prijavio je za danas u Vašingtonu, blizu Bijele kuće, "skup za ljudska prava bijelaca", na kojem očekuje od 100 do 400 ljudi.

Međutim, neke od vodećih ličnosti pokreta bijelih nacionalista naveli su da neće doći ili su pozvali pristalice da ne dolaze.

Policija je odobrila i kontraskupove protivnika ekstremnih desničara u Vašingtonu i biće prisutna u velikom broju.