Obama će predložiti fond o klimi vrijedan milijardu dolara

"Uvijek smo imali talase vrućine, ali je sada situacija gora jer to traje dugo i ti talasi su još topliji"
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Rojters
Barak Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.02.2014. 16:47h

Američki predsjednik Barak Obama će predložiti osnivanje fonda od milijardu dolara za smanjenje uticaja klimatskih promjena tokom posjete poljoprivrednicima u saveznoj državi Kaliforniji pogođenoj velikom sušom, saopštila je Bijela kuća.

Obama će predložiti novu mjeru u okviru rasprave o nacrtu budžeta za 2015. godinu. Rasprava o budžetu počinje u martu, a još se ne zna da li će njegov predlog prihvatiti republikanci, koji čine većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

"Uvijek smo imali talase vrućine, ali je sada situacija gora jer to traje dugo i ti talasi su još topliji", izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni.

Prema njegovim riječima, novi fond o klimi će finansirati istraživanje o posljedicama klimatskih promjena kao i zaštitu zajednica i infrastruktura.

Obama je juče stigao u Fresno u Kaliforniji gdje će biti održan okrugli sto poljoprivrednika o velikoj suši koja je pogodila tu američku državu. Oko 90 odsto Kalifornije je zahvaćeno sušom.

Guverner Kalifornije Džeri Braun je uveo vanredno stanje zbog suše koja se procjenjuje da bi mogla da bude najgora u posljednjih sto godina. Braun je zatražio od stanovništva da smanji za 20 odsto potrošnju vode.

Bonus video: