Dubai: Siromašnima zabraniti korišćenje puteva

Naime, gradonačelnik Dubaija, Husain Lutah želi da oteža siromašnijem stanovništvu da upotrebljava puteve u gradu kako bi spriječio saobraćajne gužve
0 komentar(a)
Burdž Dubai, Foto: Rojters
Burdž Dubai, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.02.2014. 14:09h

Možda je malo teže zamisliti da u zemlji u kojoj policija vozi najluksuznije superautomobile na svijetu zapravo postoji sloj društva sa niskim primanjima.

Međutim, upravo su se oni ovih dana našli na udaru gradske vlasti.

Naime, gradonačelnik Dubaija, Husain Lutah želi da oteža siromašnijem stanovništvu da upotrebljava puteve u gradu kako bi spriječio saobraćajne gužve.

Lutah je listu "The National" saopštio: "Svako ima svoj luksuzni život, ali naši putevi nemaju kapacitet da prime sve ove automobile bez zakona o vlasništvu".

Takođe, problem saobraćaja u Dubaiju se ne može riješiti manjom upotrebom automobila ili udruživanjem, jer, kako kaže Lutah, Dubai je veoma raznovrstan sa preko 200 nacionalnosti i teško bi došlo do zajedništva. Problem je u broju automobila, objasnio je on.

Lutah je tako došao na ideju da što više oteža posjedovanje automobila pa je predložio poskupljenje parkinga, goriva, osiguranja i, najkontraverznije, donju granicu prihoda koja je neophodna za posjedovanje automobila.

Dubai nije jedini grad koji se odlučio na drastično smanjenje saobraćaja. Peking već godinama izdaje sve manje i manje registracionih tablica, pa je trenutno u ovom gradu registrovano 150.000 vozila, samo 25 posto u odnosu na 2010. godinu, i sve to u cilju borbe sa visokim nivoima zagađenja.

Bonus video: