Obama: Povećati pritisak na Asada

Obama i kralj Abdalah Drugi razgovarali su o krizi u Siriji i izaraelsko-palestinskom mirovnom procesu
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Rojters
Barak Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.02.2014. 12:55h

SAD planiraju mjere da izvrše veći pritisak na sirijski režim, izjavio je kasno sinoć američki predsjednik Barak Obama.

"Ne očekujemo da ćemo to riješiti u bilo kom kratkoročnom periodu, zato će biti mjera koje ćemo morati da preduzmemo odmah da pomognemo tamošnjoj humanitarnoj situaciji", rekao je Obama tokom sastanka sa jordanskim kraljem Abdalahom Drugim na ranču Rančo Miraž koji se nalazi na oko 200 kilometara jugoistočno od Los Anđelesa.

"Biće prelaznih mjera koje mozemo da preduzmemo da izvršemo dodatni pritisak na Asadov režim," rekao je Obama govoreći o sukobu u Siriji koji traje skoro tri godine. On nije precizirao o kakvim mjerama se radi.

Obama i kralj Abdalah Drugi razgovarali su o krizi u Siriji i izaraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Obama je takođe u razgovoru sa jordanskim kraljem predložio produženje sporazuma o saradnji koji predstavlja 660 miliona dolara godišnje. Ta sredstva su djelimično namijenjena da pomognu zemlji da se suoči sa stalnim prilivom izbjeglica iz građanskog rata u Siriji kao i da se nadoknadi gubitak u gasu koji dolazi iz Egipta.

Jordanski suveren, jedan od glavnih saveznika SAD na Bliskom Istoku, u srijedu je u Vašingtonu razgovarao sa američkim potpredsjednikom Džoom

Bajdenom o mjerama koje su u toku da se postigne politička tranzicija u Siriji i da se okončaju tamošnji sukobi.

On je s njim razgovarao o najboljem načinu da se odgovori na rastuću pretnju nasilnog ekstremizma koji se pothranjuje sukobom u Siriji, saopštila je američka vlada.

Bonus video: