Američki ambasador pozvao Veliku Britaniju da podrži Trampovu odluku o sporazumu s Iranom

1 komentar(a)
Robert Vud Džonson, Donald Tramp, Foto: Reuters
Robert Vud Džonson, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2018. 15:16h

Američki ambasador u Londonu Robert Vud Džonson apelovao je na Veliku Britaniju da podrži predsjednika SAD Donalda Trampa povodom napuštanja međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom, navodeći da je jedinstven front najbolji način da se Teheran ubijedi da promijeni kurs.

"Tražimo od Velike Britanije da iskoristi svoju značajnu diplomatsku moć i uticaj i pridruži nam se u zajedničkom globalnom nastojanju da se dođe do istinski sveobuhvatnog sporazuma", naveo je Džonson u tekstu za Sandej telegraf.

Tramp je u maju odlučio da izvede SAD iz istorijskog nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, prema kojem je Teheran pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Paralelno s izlaskom iz sporazuma, Tramp je ponovo uveo ekonomske sankcije Teheranu koje su prošle nedjelje stupile na snagu.

Ostale potpisnice sporazuma iz 2015. godine - Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, Njemačka i EU, kritikovale su Trampovu odluku i nastavile da podržavaju nuklearni sporazum s Iranom.