Venecuela: Studenti protestovali protiv ljevičarske vlade

Oni od Madura traže hitnu akciju protiv rastućeg kriminala, inflacije i nestašice osnovnih potrošačkih proizvoda.
0 komentar(a)
Venecuela, protesti, Foto: Beta/AP
Venecuela, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2014. 10:00h

U prijestonici Venecuele se danas na novim demonstracijama okupilo oko 2.000 studenata kako bi protestovali protiv ljevičarske vlade u toj zemlji, što predstavlja najveći izazov za vladavinu predsjednika Nikolasa Madura otkad je prošle godine preuzeo vlast nakon smrti Uga Čavesa.

Zvanični Vašington je saopštio da je "potresen i zabrinut" zbog toga što je na jučerašnjim kontrademonstracijama u nasilju bilo i žrtava, nakon čega je Maduro naložio hapšenje jednog od vođa opozicije i istakao da sa vlasti neće biti maknut državnim udarom, prenijela je agencija AFP.

Studenti, koji imaju podršku opozicije, izašli su danas ponovo na ulice uzvikujući: "Ko smo mi? Studenti! Šta želimo? Slobodu!" Oni od Madura traže hitnu akciju protiv rastućeg kriminala, inflacije i nestašice osnovnih potrošačkih proizvoda.

Sa druge strane, vlada Venecuele je pozvala narod da se okupi na "antifašističkim" protestima, ali se na njima pojavio mali broj ljudi, navodi francuska agencija.

Čelnik opozicije Enrike Kapriles, koji je na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u Venecueli bio glavni Madurov protivnik, izjavio je danas da državni udar ne dolazi u obzir.

"Izražavanje mišljenja ne predstavlja državni udar. Civili ne mogu da počine državni udar. Mi ćemo usmjeriti nezadovoljstvo naroda, ali neću da lažem, uslovi trenutno nisu odgovarajući za odlazak vlade", izjavio je Kapriles sinoć u obraćanju novinarima, na kojem je osudio nasilje između provladinih i antivladinih demonstranata.

Tokom jučerašnjih protesta, na kojima se okupilo oko 10.000 ljudi, izbilo je nasilje u kojem su život izgubili jedan provladin demonstrant i dvojica studenata, pristalica opozicije.

Bonus video: