Pramer: Ukrajina je veliki test za OEBS

Zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS posebnu pažnju pridaje zbivanjima u Ukrajini, zbog čega je planirana i specijalna debata na tu temu u petak
1 komentar(a)
Ukrajina protesti, Kijev protesti, Foto: Reuters
Ukrajina protesti, Kijev protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2014. 16:11h

Predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Pramer izrazila je danas zabrinutost zbog stanja u Ukrajini.

Austrija sa velikom zabrinutošću prati situaciju u Ukrajini, kazala je ona dodajući da je od velike važnosti da obje strane odustanu od primjene sile.

Rješenje tog konflikta je test za OEBS, objasnila je Pramer na otvaranju sjednice kojoj prisustvuje više od 250 parlamentaraca iz zemalja članica ove institucije.

Zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS posebnu pažnju pridaje zbivanjima u Ukrajini, zbog čega je planirana i specijalna debata na tu temu u petak.

Ovogodišnji počasni gost zasijedanja, predsjednik avganistanskog parlamenta Abdul Rauf Ibrahimi u svom obraćanju lobirao je za međunarodnu podršku svojoj zemlji.

On je ocijenio da je Avganistan u proteklih 12 godina puno toga postigao.

Dok je prije 2001. Avganistan bio zemlja "pocijepana krizom", u kojoj je brutalno tlačena sloboda govora i negirana osnovna prava žena, ta država je danas aktivan član međunarodne zajednice, ukazao je Ibrahimi, podsjećajući da postoje izabrane institucije, živo civilno društvo i šaroliki medijski prostor.

Prema riječima Ibrahimija, tekuća godina je veoma važna za dalju izgradnju demokratije i samostalnosti.

Istovremeno je ukazao da je Avganistanu i dalje potrebna međunarodna podrška.

"Našoj vojsci je i dalje potrebna međunarodna podrška. Pored toga nam treba više vremena kako bismo postali nezavisniji od pomoći", objasnio je on, dodaući da je međunarodna pomoć bitna i za mirovni proces sa radikalnim pobunjenicima.

Bonus video: