Obama: Za nesreću sirijskih civila biće odgovorna i Rusija

Dva dana pošto je nagovijestila da će staviti veto na nacrt rezolucije o Siriji zapadnih i arapskih zemalja, Rusija je predstavila svoj predlog rezolucije
65 pregleda 13 komentar(a)
Homs, Sirija, Foto: Reuters
Homs, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2014. 10:26h

Dva dana pošto je nagovijestila da će staviti veto na nacrt rezolucije o Siriji zapadnih i arapskih zemalja, Rusija je u Savjetu bezbjednosti UN predstavila svoj predlog rezolucije, o kojem će se raspravljati danas.

Kako je agenciji Frans pres rekao jedan neimenovani diplomatski izvor, ambasadori pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti trebalo bi da o ruskom predlogu raspravljaju danas, ali se odluka ne očekuje prije sljedeće nedjelje.

Ambasadori 15 zemalja Savjeta bezbjednosti UN su u utorak u neformalnim ragovorima o rezoluciiji, koju su predložile zapadne i arapske zemlje skoro postigli jedinstvo, a jedina zemlja koja se izričito usprotivila bila je Rusija.

Poslije toga je ruski ambasador u UN Vitalij čurkin na novom sastanku, kojem su prisustvovali samo ambasadori stalnih članica Savjeta bezbjednosti, predstavio novi nacrt rezolucije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u Moskvi u utorak rekao da je rezolucija za Moskvu "apsolutno neprihvatljiva", a posebno je kritikovao to što se Damasku postavlja ultimatum.

Taj nacrt sadrži neke elemente rezolucije arapskih i zapadnih zemalja, rekao je diplomatski izvor, i dodao da se stiče utisak da "Rusi hoće da pregovaraju".

Predsjednik SAD Barak Obama je u utorak osudio protivljenje Rusije donošenju rezolucije, kojom se predviđa da u slučaju sprečavanja dopremanja humanitarne pomoći civilima u Siriji, Savjet uvede sankcije protiv odgovornih za to.

"Za nesreću civila neće biti odgovorni samo Sirijci, već i Rusi, ako blokiraju donošenje ovakve rezolucije", rekao je Obama.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u Moskvi u utorak rekao da je rezolucija za Moskvu "apsolutno neprihvatljiva", a posebno je kritikovao to što se Damasku postavlja ultimatum.

On je kazao da je tekst "jednostran" i da se za sprečavanje dopremanja humanitarne pomoći za civile ne mogu kriviti samo sirijske vlasti.

Dodao je da Savjet bezbjednosti treba da obrati pažnju na još jedan važan aspekt krize u Siriji, a to je jačanje terorizma.

Bonus video: