Sirijska opozicija: Rusija da pritisne Asada

Pregovaračke strane do sada nisu uspjele da se dogovore o temama druge runde mirovnih pregovora, započete u ponedjeljak
50 pregleda 3 komentar(a)
Louaj Safi, Foto: Beta/AP
Louaj Safi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.02.2014. 20:35h

Sirijska opozicija pozvala je Rusiju da zauzme tvrđi stav prema sirijskoj vladi kako bi učinila efikasnijim mirovne pregovore o Siriji.

Član pregovaračkog tima sirijske opozicije u Ženevi Anas el Abdeh danas je rekao da njegova delegacija očekuje da Rusija, koja je glavni saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada, učini dodatni pritisak na delegaciju sirijske vlade da pokaže veću fleksibilnost u pregovorima.

Pregovaračke strane do sada nisu uspjele da se dogovore o temama druge runde mirovnih pregovora, započete u ponedjeljak.

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su da će sastanci između viših zvaničnika SAD i Rusije, koje podržavaju pregovarački proces, sa posrednikom UN Lahdarom Brahimijem biti održani u četvrtak, dan ranije nego što je planirano.

Nastavak pregovora u Ženevi praćen je porastom nasilja u Siriji, gdje su sukobi, kako su danas saopštili aktivisti, nastavljeni napadom sirijskih vojnih aviona na grad Jabrud pod kontrolom pobunjenika, u blizini granice sa Libanom.

Po informacijama aktivista Sirijske opservatorije za ljudska prava, u toj oblasti vođene su oštre borbe između trupa lojalnih Asadu i pobunjenika koji pokušavaju da ga svrgnu sa vlasti.

Opservatorija je saopštila da su tokom današnjeg dana vojni avioni do sada izveli 10 napada.

Bonus video: