Serija zemljotresa pogodila zapad Kine

Epicentar zemljotresa bio je oblasti koju Kinezi zovu Jutian u krajnjem jugu Sinđijanga, a na lokalnom ujgurskom jeziku kao Kerija
2 komentar(a)
zemljotres, Foto: Shutterstock.com
zemljotres, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.02.2014. 11:37h

Zemljotres jačine 6,8 stepena Rihterove skale pogodio je danas udaljenu i slabo naseljenu zapadnu kinesku provinciju Sinđijang, saopštio je Američki geološki zavod (USGS).

USGS je saopštio da je zemljotres registrovan 269 kilometara istočno-jugoistočno od Hotana, na dubini od 12,5 kilometara.

Kineski centar za zemljotrese saopštio je da je zemljotres bio 7,3 stepena i da još jedan udar od 5,7 stepena Rihtera uslijedio pet minuta kasnije, pet kilometara dublje kao i serija manjih potresa jačine do 4, 2 stepena Rihtera, kasno popodne po lokalnom vremenu, navodi AFP.

Epicentar zemljotresa bio je oblasti koju Kinezi zovu Jutian u krajnjem jugu Sinđijanga, a na lokalnom ujgurskom jeziku kao Kerija.

Okrug Jutian je planinska oblast nekoliko hiljada metra iznad nivoa mora koja se graniči sa pustinjom Taklamakan.

Direktor Biroa za civilne poslove Jutiana Džang Čong rekao da se još prikupljaju informacije i da lokalna vlada još uvijek nema izvještaj o eventualnoj materijalnoj šteti u oblasti.

Upućen je spasilački tim od 20 članova koga čine vatrogasci i policajci na oko 100 kilometara od sjedišta vlade, u oblasti epicentra potresa gdje, navodi Rojters, doslovce niko ne živi.

Bonus video: