Epska ruta: Za 105 dana, pješke prešli Južni pol

"U određenim trenucima bilo je nevjerovatno teško, teže nego što sam ikad mogao zamisliti"
0 komentar(a)
Južni pol, Foto: Interactivelandrover.com
Južni pol, Foto: Interactivelandrover.com
Ažurirano: 09.02.2014. 09:49h

"Ovaj poduhvat iz dana u dan pomjerao je naše granice, testirao nam tijela i umove. Nevjerovatna hladnoća i vjetar, nanosi snijega i sve manje hrane doveli su nas na samu ivicu života", rekao je Ben Sonders (36).

Britanski istraživač i francuski kolega Tarka Lerpinier (32) propješačili su Južni pol i tako ostvarili legendarnu ekspediciju Terra Nova kapetana Roberta Falkona Skota.

U noći na subotu, u 1.15 sati, završili su epsko putovanje. Znali su da su ušli u istoriju. Iza njih je bilo najduže polarno putovanje ljudskom snagom.

Kroz mećavu i ledeni vjetar probijali su se 105 dana, a svaki od njih vukao je sanke sa skoro 200 kilograma opreme.

"U određenim trenucima bilo je nevjerovatno teško, teže nego što sam ikad mogao zamisliti", rekao je Ben Sonders.

Dnevno su u prosjeku prolazili 27 kilometara, a temperature su se spuštale do minus 47 stepeni. Neki naučnici kažu da je njihov poduhvat jednak naporu 49 uzastopnih maratona.

"Skoro je nemoguće zamisliti šta smo zapravo postigli. Cijeli život sanjam o tome da Skotovu ekspediciju Terra Nova privedem kraju, a sada kada stojim ovdje na cilju, jednostavno sam van sebe. Naše je putovanje bio divovski poduhvat", oduševljen je Sonders.

Nakon više od 100 godina Sonders i Lerpinier su uspjeli u onome što nije uspio legendarni R. F. Skot. On je vodio prvi britanski tim koji je stigao do Južnog pola 17. januaraa 1912. u okviru ekspedicije Terra Nova. Umro je sa posljednjim preživjelim članovima svog tima, dr Edvardom Vilsonom i poručnikom Henrijem Birdiejem Bauersom, 29. marta 1912. na Antarktici tokom povratka sa Južnog pola.

Kapetan Skott i njegov tim umrli su nakon što su prevalili skoro 2.600 kilometara, a tokom više od stotinu godina taj poduhvat nikad nije nadmašen. Sve do subote.

Bonus video: