Oland: Islam ide uz demokratiju

I predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej, koji takođe prisustvuje svečanosti, ocijenio je da novi ustav Tunisa pruža "nadu i primjer drugim zemljama"
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.02.2014. 15:09h

Fransoa Oland, jedini evropski šef države koji u Tunisu prisustvuje svečanosti povodom usvajanja novog ustava, pozdravio je u tuniskoj skupštini taj dokument.

"Tunis nije izuzetak, već primjer. Vi ste oličenje nade u arapskom svijetu, a i šire, i imate obavezu da uspijete", poručio je Oland Tunišanima, pozdravivši ustav koji je usvojen tri godine nakon revolucije kojom je zbačen dotadašnji predsjednik Zin el Abidin Ben Ali, prenosi francuska štampa.

Francuski predsjednik, koji današnjim prisustvom svečanosti u Tunisu želi da potvrdi "otopljavanje" odnosa Francuse sa kolijevkom "arapskog proljeća", ocijenio je da Tunis treba da dobije svu podršku koju zaslužuje i istakao ulogu civilnog društva u započetom demokratskom procesu.

"Vaš ustav je jedini u svijetu koji priznaje omladinu kao živu snagu nacije", rekao je Oland obrativši se prisutnima u tuniskoj skupštini.

On je napomenuo da Tunišane očekuju veliki izazovi, prije svega izborni zakon koji tek treba da bude usvojen da bi izbori mogli da budu održani ove godine.

I predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej, koji takođe prisustvuje svečanosti, ocijenio je da novi ustav Tunisa pruža "nadu i primjer drugim zemljama".

"Ohrabrujem vas da istrajete na putu kojim ste krenuli", poručio je Rompej Tunišanima.

Libanski predsjednik Mišel Sulejman je, takođe, pozdravio "tekst koji potkrjepljuje vrijednosti prvog ustava Tunisa" i garantuje prava žena.

Ceremoniji u Tunisu prisustvuju i predsjednici Senegala, Gabona, Libana, Mauritanije i Čada, alžirski premijer, španski princ Felipe i nekoliko evropskih parlamentarnih lidera, navodi AP.

Bonus video: