Ban: Pobunimo se protiv napada na homoseksualce, položimo oružje

"U 21. vijeku, nema mjesta mržnji bilo kakve vrste", rekao je generalni sekretar UN.
3 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2014. 08:17h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao je danas u Sočiju na sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta, uoči sjutrašnjeg otvaranja Olimpijskih igara, da "svi moramo da dignemo glas" protiv napada na homoseksualce" i da zaraćene strane tokom igara treba da polože oružje.

"Mnogi profesionalni sportisti, homoseksulci ili ne, govore protiv predrasuda. Svi moramo da se borimo protiv napada ne lezbijke, homoseksualce, biseksualce... Moramo da se protivimo hapšenju, zatvaranju i diskriminaciji s kojom se oni suočavaju" ", rekao je Ban.

Ban nije direktno govorio o situaciji u Rusiji, u kojoj je parlament doneo prošle godine zakon o zabrani homoseksualne propagande pred maloljetnicima.

Aktivisti smatraju da je zakon homofobičan, a u svijetu je bilo i pojedinih poziva da se zbog toga bojkotuju Igre u Sočiju.

U svakom slučaju, činjenica da je Ban izabrao da saopšti nešto tako oštro u Rusiji, uoči početka Igara, znači da to ima veliku simboličnu snagu, navodi AFP.

"Znam da tačka šest Olimpijske povelje govori o protivljenju Međunarodnog olimpijskog komiteta svakom obliku diskriminacije", rekao je Ban.

"U 21. vijeku, nema mjesta mržnji bilo kakve vrste", rekao je generalni sekretar UN.

On je i ponovio apel zaraćenim stranama širom svijeta da polože oružje za vrijeme Igara u Sočiju.

Ban je pozvao na tradicionalno poštovanje primirja za vreme Olimpijskih igara.

"Ponovo i ponovo, pozivam sve zaraćene strane da polože oružje za vrijeme igara", rekao je Ban i spomenuo sukobe u Siriji, Južnom Sudanu i Centralnoafričkoj republici.

Generalni sekretar je rekao da će primirje omogućiti isporuke humanitarne pomoći ljudima u nevolji.

Bonus video: