Sjeverna Koreja nazvala premijera Japana azijskim Hitlerom

U komentaru se navodi da Abe podgrijeva strahovanja od sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih prijetnji kako bi opravdao japansku vojnu ekspanziju
2 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Beta/AP
Šinzo Abe, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.02.2014. 08:04h

Sjeverna Koreja uporedila je japanskog premijera Šinzo Abea sa Hitlerom zbog, kako tvrdi ta komunistička zemlja, nastojanja da poveća vojnu moć pod plaštom brige za regionalnu stabilnosti.

Ta kritika objavljena je u uredničkom komentaru sjevernokorejske novinske agencije KCNA, poslije izveštaja partijskog lista "Rodong šinmun" prošlog mjeseca u kojem je Abe opisan kao "militaristički manijak" zbog najavljenih izmena pacifističkog ustava Japana, podsjeća AFP.

Abe je izjavio prošlog mjeseca da bi ustav Japana, donijet poslije Drugog svjetskog rata a kojim se uloga vojske ograničava na samoodbranu, mogao da pretrpi izmjene do 2020. godine.

U komentaru agencije KCNA pod naslovom "Da li je ovo rađanje azijskog Hitlera?", navodi se da Abe podgrijeva strahovanja od sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih prijetnji kako bi opravdao japansku vojnu ekspanziju.

"Nema razlike između fašističkog manijaka Hitlera, koji se borio protiv komunista da bi opravdao drugačiji rat, i nesmotrenog Abea koji koristi konfrontaciju sa Sjevernom Korejom da opravda nove militarističke ambicije Japana", smatra KCNA.

Sjevernokorejski raketni i nuklearni programi dugo izazivaju zabrinutost u Japanu, koji je u šestočlanoj grupi zemalja učesnica u pregovorima sa Pjongjanom o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje.

Bonus video: