Sjeverna Koreja pristala na pregovore: Razdvojene porodice opet na okupu?

Ovaj program prate intenzivne emocije budući da većina prijavljenih ima više od 70 godina i žele da vide davno izgubljene
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Foto: Nydailynews.com
Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Foto: Nydailynews.com
Ažurirano: 03.02.2014. 12:21h

Južna Koreja objavila da je Sjeverna Koreja pristala na razgovore o organizovanju susreta porodica razdvojenih u Korejskom ratu prvi put u posljednje tri godine.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca pristala da ponovo počne sa organizovanjem susreta i tražila je od Južne Koreje da odabere datum. Seul je izabrao da to bude od 17. do 22. februara i predložio je razgovore na radnom nivou na kojima treba da budu razmotreni detalji tih susreta.

Međutim, Pjongjang nedjelju dana nije ništa odgovorio, što je izazvalo nezadovoljstvo zvaničnika u Seulu.

Prekinuvši tišinu koja je trajala čitavu sedmicu, Sjeverna Koreja je danas poslala poruku predlažući da razgovori budu održani u sredu ili četvrtak u selu na granici dvije zemlje i prepuštajući Južnoj Koreji da izabere datum, saopštili su južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje i sjevernokorejski državni mediji.

Južna Koreja je odgovorila da joj više odgovara srijeda, navodi ministarstvo za ujedinjenje. Portparol tog ministarstva Kim Eui-do je izjavio da će južnokorejski zvaničnici pokušati da organizuju susret što prije.

Program susreta razdvojenih porodica jedan je od nekoliko prekograničnih projekata saradnje koji su proteklih godina prekinuti zbog tenzija između dva susjeda na Korejskom poluostrvu.

Ovaj program prate intenzivne emocije budući da većina prijavljenih ima više od 70 godina i žele da vide davno izgubljene članove porodice prije nego što umru, navodi AP.

Pjongjang je u posljednje vreme ublažio svoju tipičnu retoriku protiv Seula i učinio je niz pomirljivih gestova. Sjeverna Koreja je prošlog proljeća drastično podigla tenzije prijeteći nuklearnim ratom.

Analitičari kažu da je Sjevernoj Koreji potrebno poboljšanje odnosa sa južnim susjedom jer će joj to pomoći da privuče strane investicije i dobije pomoć.

Bonus video: