Testament na 40 strana: Mendela ostavio četiri miliona dolara

U njegovu poznatiju baštinu ubraja se moćni politički i moralni brend koji su neki od preko 30 djece, unuka i praunuka već upotrijebili za reklamiranje svega i svačega
0 komentar(a)
Nelson Mendela, Foto: Reuters
Nelson Mendela, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2014. 12:43h

Bivši predsjednik Južne Afrike Nelson Mendela iza sebe je ostavio imovinu vrijednu nešto više od četiri miliona dolara, stoji u testamentu koji je danas otvoren.

Kako je saopštio izvršilac testamenta Dikgang Moseneke, testament je napisan na 40 strana.

Mendela je dio imovne namijenio za školovanje djece iz njegovog rodnog mjesta.

Takođe, dio imovine dobiće i članovi njegove porodice i lično osoblje.

Testament je pročitan u Johanesburgu u Zadužbini Nelsona Mendele koju je on osnovao.

Moguće svađe?

Testament bi mogao da bude novi povod za prepirke među članovima njegove mnogobrojne i nesložne porodice oko finansijske zaostavštine borca protiv aparthejda.

Mendela, koji je umro u decembru u 95. godini, ostavio je luksuznu kuću u Johanesburgu, skromnu kuću u svojoj rodnoj ruralnoj provinciji Istočni Kejp i zaradu od prodaje knjiga među kojima je i njegova autobiografija "Dug put do slobode", javlja Rojters.

U njegovu poznatiju baštinu ubraja se moćni politički i moralni brend koji su neki od preko 30 djece, unuka i praunuka već upotrijebili za reklamiranje svega i svačega - od odjeće do rijalitija.

Neki njegovi unuci su pokrenuli svoju modnu liniju kapa i dukserica sa njegovom slikom, a brend su nazvali "Dug put do slobode". Njegove dvije unuke koje žive u SAD bile su zvijezde rijalitija "Kako je biti Mendela".

Tako agresivno reklamiranje, kao i vijesti o svađama članova porodice oko Mendelinog novca, u Južnoj Africi su stvorili utisak da neki članovi njegove porodice zloupotrebljavaju svog slavnog rođaka.

Bonus video: