Makao postaje najbogatije mjesto na svijetu

Bivša portugalijska kolonija, a sada kockarsko središte na jugu Kine, do 2020. godine ostvariće bruto domaći proizvod (BDP) viši od 143 hiljade dolara po stanovniku
143 pregleda 0 komentar(a)
Makao, Foto: Shutterstock
Makao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2018. 13:56h

Makao bi uskoro mogao prestići Katar i postati najbogatije mjesto na svijetu, pokazala je nova prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Bivša portugalijska kolonija, a sada kockarsko središte na jugu Kine, do 2020. godine ostvariće bruto domaći proizvod (BDP) viši od 143 hiljade dolara po stanovniku.

Katar će u istom periodu ostvariti nešto manje, odnosno 139 hiljada dolara, izračunao je MMF upoređujući paritet kupovne moći (PPP), odnosno količinu robe i usluga koje se mogu kupiti za jedinicu različitih valuta, prenosi SEEbiz.

Inače, Makao je posebna upravna regija, unutar Kine, isto kao i Hong Kong, a to je i jedino mjesto u Kini gdje je kockanje dozvoljeno.

Cijela ekonomija Makaa se okreće upravo oko luksuznih kazina.

U manje od 20 godina Makao je utrostručio BDP po stanovniku, koji je u 2001. godini iznosio tek 34 hiljade dolara.

Uz titulu najbogatije, koju će uskoro preuzeti, ne iznenađuje da Makao drži i prvo mjesto na ljestvici najgušće naseljenih mjesta na svijetu.

U prvih pet najgušće naseljnih su i Hong Kong i Singapur, koji su takođe u top deset najbogatijih mjesta na svijetu.

Na trećem mjestu s BDP-om po stanovnika od 118 hiljada dolara našla se i jedna evropska zemlja, Luksemburg.

U prvih deset najbogatijih našla se i Irska, s 87 hiljada dolara po stanovniku, a odmah poslije i Norveška s 78 hiljada.

Bonus video: